E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2011 - Volume 21 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2481 Viewed977 Downloaded

A Case of Stage IA2 Cervical Cancer Treated with Radical Abdominal Trachelectomy
Radikal Abdominal Trakelektomi ile Tedavi Edilmiş Evre IA2 Servikal Kanser Olgusu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2011;21(2):124-9

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Servikal kanser kadınlardaki ikinci en sık kanserdir ve günümüzde vakaların yaklaşık yarısı 45 yaşından genç popülasyondan oluşmaktadır. Kansere bağlı ölümlerin en başta gelen nedenlerinden biri olan servikal kanser tedavisi hastalığın evresine göre değişmektedir. Erken evre hastalıkta önerilen standart tedaviler, pelvik lenfadenektomi ile birlikte radikal histerektomi veya kemoradyasyon tedavileridir. Üreme çağındaki kadınları etkileyen servikal kanserde radikal histerektomi veya kemoradyoterapi gibi standart tedaviler uygulandığında, olguların fertiliteleri olumsuz olarak etkilenmektedir. Servikal kanserin fertilitesini tamamlamamış daha genç hasta grubunda görülme insidansının artması, bu hastalığın tedavisinde yeni terapötik seçeneklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu çalışmada, Evre IA2 servikal kanserli, fertilite isteği olan bir hastada uygulanan radikal abdominal trakelektomi ve pelvik lenfadenektomi tedavi seçeneği literatür eşliğinde tartışılmıştır.
ABSTRACT
Cervical cancer is the second most common cancer in women. Nowadays approximately half of the cases younger than 45 years old. Treatment of cervical cancer, varies according to stage of disease. In the early stage, radical hysterectomy with pelvic lymphadenectomy or chemoradiotheraphy are recommended for standart treatment that affect fertility adversely in reproductive aged women. New therapeutic options in the treatment of this disease have been developed because of increasing incidence of cervical cancer in young population who have not already completed their fertility. Herein, a therapeutic option of radical abdominal trachelectomy with pelvic lymphadenectomy performed in a stage IA2 cervical cancer patient who desire to preserve her fertility has been discussed together with literature