E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2007 - Volume 17 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
1711 Viewed703 Downloaded

A Comparative Trial of Labor Induction with Misoprostol Versus Oxytocin: Safety and Efficacy
Doğum İndüksiyonunda Misoprostol Ve Oksitosinin Etkinlik Ve Emniyet Açısından Karşılaştırılması

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2007;17(5):361-7

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Objective: To compare the safety and efficacy of vaginally administered misoprostol with that of intravenous oxytocin infusion in term pregnant women undergoing labor induction. Materıal and Methods: The study was designed as a prospective one in which term pregnant women were assigned to misoprostol (n= 44) and oxytocin groups (n= 46) in order to induce labor. Misoprostol subjects received 50 g misoprostol tablets vaginally located in the posterior fornix and the same dose repeated 4 times, while participants assigned to oxytocin 4 hourly to a maximum dose of 20 mU/min group were managed according to the low standart oxytocin infusion protocol. Sociodemographic properties, Bishop scores, indications of labor induction, time interval till active labor process, time interval till delivery, interval till vaginal delivery, labor induction success rates, delivery route, intrapartum complications, apgar scores of 2 study groups were compared. Results: Bishop score was significantly lower in misoprostol group (p< 0.05) while intrapartum variables such as time interval till active labor process, time interval till delivery, interval till vaginal delivery, route of delivery and labor induction success rates, apgar scores did not differ significantly between 2 groups (p= 0.11), (p= 0.40), (p= 0.39), (p= 0.65), (p= 0.65) (p= 0.6). Uterine hyperstimulation was demonstrated to be significantly increased in misoprostol group (p= 0.04). Conclusıon: Misoprostol appears as an efficient agent of cervical ripening and subsequent labor induction that is also inexpensive and practical in use. Uterine hyperstimulation is a well-recognized adverse effect of misoprostol to be aware of during labor induction.
ÖZET
Amaç: Doğum indüksiyonu yapılan term gebelerde vaginal misoprostol ve intravenöz oksitosin uygulamalarını etkinlik ve emniyet açısından karşılaştırmak. Gereç ve Yöntemler: Çalışma prospektif olarak tasarlandı. Doğum indüksiyonu uygulanacak term gebeler, misoprostol (n= 44) ve oksitosin (n= 46) grupları olmak üzere iki gruba ayrıldı. Misoprostol grubunda, 50 mg'lik misoprostol tabletleri arka vaginal fornikse yerleştirildi, aynı doz 4 saatte bir, toplam doz maksimum 200 mg olacak şekilde tekrarlandı. Oksitosin grubundaki hastalara ise standart 20 mU/dk. düşük doz oksitosin infüzyonu protokolü uygulandı. İki grup sosyodemografik özellikler, Bishop skorları, doğum indüksiyonu endikasyonları, aktif doğum eylemi gelişene kadar olan zaman aralığı, doğuma kadar olan zaman aralığı, vaginal doğuma kadar olan zaman aralığı, doğum indüksiyonu başarı oranları, doğum şekli, intrapartum komplikasyonlar. Apgar skorları açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Bishop skoru misoprostol grubunda anlamlı olarak düşük bulundu (p< 0.05). Aktif doğum eylemi gelişene kadar olan zaman aralığı, doğuma kadar olan zaman aralığı, vaginal doğuma kadar olan zaman aralığı, doğum şekli ve doğum indüksiyonu başarı oranları gibi intrapartum değişkenler ve Apgar skorları iki grup arasında anlamlı olarak farklı bulunmadı (p= 0.11), (p= 0.40), (p= 0.39), (p= 0.65), (p= 0.65) (p= 0.6). Uterin hiperstimülasyon misoprostol grubunda anlamlı olarak artmış olarak saptandı (p= 0.04). Sonuç: Misoprostol, servikal olgunlaştırma ve doğum indüksiyonunda etkin olmanın yanı sıra ucuz ve pratik kullanımlı bir ajandır. Uterin hiperstimülasyon ise misoprostol ile doğum indüksiyonunda dikkat edilmesi gereken önemli bir yan etkidir.