E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1995 - Volume 5 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2657 Viewed1473 Downloaded

A "Mitotically Active Leiomyoma" Originating From Ligamentum Rotundum
Ligamentum Rotundumdan Kaynaklanan Bir "Mitotik Olarak Aktif Leiomyom" Olgusu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1995;5(2):119-22

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Ligamentum rotundumdan kaynaklanan ve "Mitotik Olarak Aktif Leiomyom" tanısı konulan bir hasta nedeniyle, leiomyom ve leiomyosarkom arasındaki grupların tartışılması amaçlandı. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ile Patoloji AD. Materyel ve Metod: Pelvik kitle (myoma uteri) ön tanısıyla laparotomi ve kitle ekstirpasyonu + sol salpingo-ooferektomi yapılan ve patolojik tanının "Mitotik Olarak Aktif Leiomyom" geldiği bir olgu sunulmuştur. Bulgular: Olgunun preoperatif değerlendirilmesi, intraoperatif bulgular ve patolojik sonuçla ilgili bilgiler derlenmiştir. Sonuç: Çok nadir olarak görülen, ligamentum rotundum kaynaklı bir mitotik olarak aktif leiomyom olgusunda yaklaşım ve klinik izlem, literatür ışığında patolojik bilgiler verilerek sunulmuştur.
ABSTRACT
Objective: To discuss borderline forms between leiomyoma and leiomyosarcoma by presenting a patient with the diagnosis of "mitotically active leiomyoma". Institution: Gazi University Medical Faculty, Department of Obstetrics and Gynecology. Material and Methods: A patient with pelvic mass were operated, a huge mass originating from round ligament was extirpated and a left salpingo-oopherectomy was performed. The pathologic diagnosis was "Mitotically Active Leiomyoma". Findings: Preoperative evaluation of the patient, findings during the operation and the final pathologic diagnosis were presented. Conclusion: The clinical approach and management in a very rare entity, "mitotically active leiomyoma" originating from round ligament, was presented and related litareture were reviewed.