E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 10 Jul 2013
Year 2013 - Volume 23 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
1660 Viewed776 Downloaded

A Rare Case of Adenocarcinoma Arising from Ovarian Mature Cystic Teratoma with Para-Aortic Lymph Node Metastasis
Overin Matür Kistik Teratomundan Köken Alan, Para-Aortik Lenf Nodu Metastazı Olan Nadir Bir Adenokarsinom Olgusu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2013;23(3):198-202

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
A 72 year-old woman suffering from abdominal pain, was referred to our clinic with the finding of palpable pelvic mass. Transvaginal ultrasonography revealed a 107x95 mm cyst with hypo and hyperechogenities in the right ovary suggesting cystic teratoma. She was operated to rule out an ovarian or endometrial malignancy. An exploratory laparotomy, total abdominal hysterectomy, bilateral salpingoophorectomy and appendectomy were performed. Intraoperative frozen section examination of the right adnexal mass and the uterus was benign. However, the final pathologic diagnosis was adenocarcinoma arising from mature cystic teratoma. Afterwards, a staging laparotomy comprising bilateral pelvic, paraaortic lymphadenectomy and omentectomy was undertaken. Omentum and all lymph nodes were tumor free except a solitary grossly enlarged one at para-aortic region. Postoperatively 6 courses of adjuvant chemotherapy composed of paclitaxel and carboplatin were administered. At postoperative 33rd month follow-up, the patient is disease free. To the best our knowledge, this is one of the preliminary cases which an adenocarcinoma derived in a dermoid cyst with paraaortic lymph node metastasis.
ÖZET
72 yaşında karın ağrısı şikayeti olan kadın hasta, ele gelen pelvik kitle bulgusu ile kliniğimize refere edildi. Transvajinal ultrasonda sağ overde, içerisinde hipo ve hiperekojeniteler saptanan, 107x95 mm'lik kistik teratom ile uyumlu olduğu düşünülen yapı görüldü. Hasta ovaryan veya endometrial bir maligniteyi ekarte etmek amacıyle opere edildi. Eksploratuar laparotomi, total abdominal histerektomi, bilateral salpingoooferektomi ve appendektomi işlemleri yapıldı. Sağ adneksiyal kitlenin ve uterusun intraoperatif frozen biyopsi incelemeleri benign olarak bildirildi. Buna rağmen, nihai patolojik tanı matür kistik teratomdan kaynaklanan adenokarsinom olarak açıklandı. Sonrasında bilateral pelvik, paraaortik lenfadenektomi ve omentektomiyi içeren evreleme cerrahisi yapıldı. Para-aortik bölgede bulunan tek ve makroskopik olarak büyümüş olan lenf nodu dışındaki lenf nodları ve omentumda tümör yoktu. Postoperatif dönemde paklitaksel ve karboplatin içeren 6 kürlük adjuvan kemoterapi alan hasta, ameliyat sonrası 33. ayında hastalıksız olarak izlenmektedir. Bizim bilgilerimize göre bu olgu, dermoid kistten kaynaklanan adenokarsinoması ve eşlik eden paraaortik lenf nod metastazı olan olguların öncülerinden birisidir.