E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 23 May 2017
Year 2017 - Volume 27 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2216 Viewed950 Downloaded

A Rare Case of Parasitic Myoma: Possible Etiologies and Review of the Literature
Nadir Bir Parazitik Miyom Olgusu: Olası Nedenler ve Literatür Derlemesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2017;27(2):106-8
DOI: 10.5336/gynobstet.2015-45001
Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Uterine myoma is the most common benign gynecologic pathology and the most common indication for hysterectomy. Parasitic myoma is a very rare subclass of this pathology. The frequency of parasitic myomas is unknown. Although several theories proposed for the etiology of spontaneous parasitic myoma, currently it appears as an increasing complication of laparoscopic morcellation of uterus or myoma. Thus, these are named as iatrogenic parasitic myomas. The treatment of parasitic myomas can be very difficult due to vascular and adjacent organ involvement such as mesentery and bowels. In this case report we aimed to present a case of spontaneous parasitic myoma in a patient without history of uterine surgery and , examine the possible etiologies and prevention techniques of parasitic myomas with a review of the literature.
ÖZET
Uterin miyomlar, en sık rastlanan benign jinekolojik patolojilerdir ve kadınlarda histerektominin en sık nedenidir. Parazitik miyomlar bu patolojinin çok nadir bir alt sınıfıdır. Kendiliğinden (herhangi bir uterin cerrahiye sekonder olmayan) gelişen parazitik miyomların sıklığı tam olarak bilinmemektedir. Etiyolojiye yönelik çok sayıda teori ileri sürülmesine karşın günümüzde özellikle uterus ve miyomların laparoskopik morselasyonunun bir komplikasyonu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şekilde gelişen miyomlar iyatrojenik parazitik miyom olarak kabul edilirler. Parazitik miyomların tedavisi vasküler, barsak ve mezenter invazyonu gibi nedenlerle bazen çok zor olabilmektedir. Bu olgu raporu ile geçirilmiş herhangi bir uterin cerrahi öyküsü olmayan (spontan) parazitik miyom saptanan bir hastayı sunmak, parazitik miyomların olası nedenlerini ve önlemeye yönelik yaklaşımları literatür derlemesi eşliğinde incelemeyi amaçladık.