E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 17 Mar 2014
Year 2014 - Volume 24 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2227 Viewed1160 Downloaded

A Rare Mesenchymal Tumor of Uterus: Case Report
Uterusun Nadir Görülen Mezenkimal Tümörü

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2014;24(1):52-7

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Lipoleiomiyomalar, adipositler ve düz kas hücrelerinden oluşan çok nadir bir pelvik tümördür. Sıklıkla obez ve postmenopozal kadınlarda görülür. Tümör boyutlarının ortalama 5-10 cm olduğu bildirilmiştir. Uterus lipoleiomiyomalarının patogenezi netlik kazanmamıştır. Çoğu asemptomatiktir ve tesadüfen teşhis edilir. Preoperatif olarak sıklıkla leiomiyoma ya da overian matür teratom tanısı almaktadır. Bu tümörlerin kesin tanısı patolojik incelemeye dayanmaktadır. Histerektomi tercih edilen tedavi yöntemidir. Uterin lipoleiomiyomu olan hastalarda eşlik eden jinekolojik malignite olup olmadığını göz ardı etmemek için ayrıntılı klinik ve patolojik değerlendirmeye tabi tutulmalıdır. Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 2006-2013 yılları arasında bütün histerektomi ve miyomektomi yapılan jinekolojik olguların patoloji raporları tarandığında sadece üç lipoleiomiyoma olgusu tespit edilmiştir. Aslında benign kitleler olmasına rağmen diğer jinekolojik hastalıklarla karıştırılabileceği ve nispeten nadir görülen uterin kitleler olduğu için bu olgular sunulmuştur.
ABSTRACT
Lipoleiomyoma is a very rare pelvic tumor and is composed of adipocytes and smooth muscle cells. Often seen in obese and postmenopausal women. Average tumor size is reported to be 5 to 10 cm. Uterine lipoleiomyoma pathogenesis is not clear. Most are asymptomatic and are diagnosed incidentally. Often as a preoperative diagnosis of leiomyoma or mature teratoma is overian. The accurate diagnosis of these tumors is based on pathological examination. Hysterectomy is the preferred method of treatment. Patients with uterine lipoleiomyomu not be ignored if it is accompanied by detailed for gynecological malignancy should be evaluated clinically and pathologically. Atatürk Training and Research Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, between 2006-2013 for all patients with gynecological pathology reports with hysterectomy and myomectomy lipoleiomyoma scanned only 3 patients were diagnosed. In fact, although benign masses confused with other gynecological diseases, and these cases are relatively rare because of uterine masses.