E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2011 - Volume 21 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2184 Viewed693 Downloaded

Acquired Vulvar Lymphangioma Circumscriptum: Case Report
Kazanılmış Vulvar Lenfanjiyoma Sirkumskriptum

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2011;21(2):130-2

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Vulvar lenfanjiyoma sirkumskriptum (LS, mikrokistik lenfatik malformasyon), derin dermal dokuları tutan lenfatik kanalların benign bir hastalığıdır. Etiyolojisi bilinmeyen bu durum, doğumsal bir anomali olarak ya da önceden normal olan lenfatiklerin edinsel hasarlanması sonucunda oluşabilir. LS, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilse de, vulva yerleşimi oldukça nadir görülmektedir. Bu vakaların çoğunun genital siğillerle karıştırılması, yanlış teşhis ve tedaviye yol açmaktadır. Burada vulvar bölgede iki yıldır genital siğil benzeri deri renginde bir adet papüler lezyonu olan 49 yaşındaki kadın hasta sunulmuştur. Hastanın lenfatikleri etkileyen herhangi bir cerrahi müdahale, radyoterapi, enfeksiyon veya benzeri hastalık öyküsü yoktu. Lezyonun eksizyonel biyopsisi sonucunda lenfanjiyoma sirkumskriptum özellikleri tespit edildi. Bu vaka altta yatan hazırlayıcı bir durumun olmaması ve LS lezyonun tek olması nedeni ile sunulmuştur.
ABSTRACT
Vulvar lymphangioma circumscriptum (LC, microcystic lymphatic malformation), is a benign disorder of lymphatic channels involving deep dermal tissues. This condition of unknown etiology may occur as a congenital anomaly or a result of acquired prior injury of normal lymphatic. LC, may appear anywhere on the body, the vulva is extremely rare settlement. Most of these cases are confused with genital warts leading to improper diagnosis and treatment. We report a 49-year-old female patient presented with a skin colored single papular lesion on vulva that resembled a genital wart two years duration. She did not have a history of surgical intervention, radiation therapy, infection or any other diseases that affect the lymphatics. Excisional biopsy from the lesion revealed features of lymphangioma circumscriptum. This case presented because of the absence of an underlying predisposing condition and only a solitary lesion at vulva.