E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 29 Apr 2013
Year 2013 - Volume 23 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
1562 Viewed847 Downloaded

Adnexal Torsion in a Perimenopausal Woman After Laparoscopic Hysterectomy: Case Report
Laparoskopik Histerektomi Sonrası Perimenopozal Bir Kadında İzlenen Adneksiyal Torsiyon

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2013;23(2):127-30

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Adnexal torsion results in arterial, venous and lymphatic obstruction. Ultrasound is generally the first method to evaluate the acute pelvic and lower abdominal pain, but the findings are usually not specific. Color Doppler is an important parameter to detect the pathology. Adnexal torsion constitutes 2.7% of all gynecological emergencies and it is mostly seen in reproductive age. The risk of torsion may be lower in postmenopausal women but adnexal masses in menopausal patients are more likely to be malignant. Laparoscopy is an easy and appropriate way of exploring the adnexa with reduced morbidity rates. Patients with hysterectomy may have benifits from the ovariopexy to prevent subsequent adnexal torsion risk that usually follows such a procedure. Here we present a perimenopausal woman with chronic pelvic pain after hysterectomy.
ÖZET
Adneksiyal torsiyon arteryal, venöz ve lenfatik obstrüksiyon ile sonuçlanır. Ultrason akut pelvik ve alt kadran abdominal ağrıyı değerlendirmede başvurulan ilk yöntem olmakla birlikte, bulgular genellikle spesifik değildir. Renkli doppler ultrason patolojiyi değerlendirmede önemli bir araçtır. Adneksiyal torsiyon tüm jinekolojik acillerin %2,7'sini oluşturur ve sıklıkla reprodüktif dönemde izlenir. Torsiyon riski postmenopozal kadınlarda daha düşüktür ancak postmenopozal kadınlarda izlenen adneksiyal kitleler malignite açısından daha risklidir. Laparoskopi, adneksleri değerlendirmede düşük morbidite oranları ile daha ucuz ve uygun bir metottur. Histerektomi yapılan bir hastada ovaryopeksi hastanın gelecekte karşılaşabileceği operasyonları önlemede faydalı olabilir. Biz bu yazıda perimenopozal dönemde olan bir olguda histerektomi sonrası kronik alt kadran abdominal ağrının etyolojisini incelemek istedik.