E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1997 - Volume 7 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2096 Viewed888 Downloaded

Akut Metarnal Hidrasyon ve Yatak İstirahatinin Üçüncü Trimster Oligohidramniosuna Etkisi
Akut Metarnal Hidrasyon ve Yatak İstirahatinin Üçüncü Trimster Oligohidramniosuna Etkisi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1997;7(4):206-9

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu çalışma, üçüncü trimester oligohidramniosu olan gebelerde, akut maternal hidrasyon ve yatak istirahatinin amniotik sıvı indeksine etkisini ve maternal plasma ve amniotik sıvı indeksinde oluşan değişikliklerin korelasyonunu araştırmak amacıyla yapıldı. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, SİVAS. Materyal ve Metod: Üçüncü trimesterde oligohidramniosu (amniotik sıvı indeksi£5) olan 13 ve amniotik sıvı hacmi normal olan (amniotik sıvı indeksi 6-18 cm) 11 gebe kadın prospektif olarak incelendi. İki saat içinde 2 litre su içirilen ve yatak istirahati yaptırılan gebe kadınlarda bu akut hidrasyon tedavisinden önce ve sonra plasma osmolalitesi (mosmol/L), amniotik sıvı indeksi (cm) ve idrar dansitesi ölçüldü. Bulgular: Akut maternal hidrasyondan sonra, çalışma grubunda maternal plazma osmolalitesi ve idrar dansitesinde anlamlı azalma ve amniotik sıvı indeksinde anlamlı artış saptandı (p<0.05). Çalışma grubunda plazma osmolalitesi, amniotik sıvı indeksi ve idrar dansitesinde oluşan değişiklikler kontrol grubuna göre anlamlı olarak farklı bulundu (p<0.05). Çalışma ve kontrol grubunda maternal plasma osmolalitesi ve amniotik sıvı indeksinde oluşan değişiklikler arasında korelasyon bulunmadı (p>0.05). Tartışma: Üçüncü trimesterde oligohidramniosu olan gebelerde, akut maternal hidrasyon amniotik sıvı indeksinde belirgin artışa neden olmaktadır. Doğum indüksiyonu uygulanan oligohidramnioslu gebelerde, akut maternal hidrasyon oligohidramniosun olası komplikasyonlarını önleyebilir ve amnioinfüzyona bir alternatif olarak kullanılabilir.
ABSTRACT
Objective: The aim of this study was to investigate the effect of acute maternal hydration and bed rest in amniotic fluid index (AFI) and the correlation between changes in maternal plasma osmolality and AFI in third-trimester patients with oligohydramnios. Institution: Cumhuriyet University School of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, SİVAS. Materials and Methods: Thirteen women with third-trimester oligohydramnios (AFI£5cm) and 11 patients with normal AFI (range 6 to 18 cm) were prospectively recruited for this study. Maternal plasma osmolality (mosmol/L), AFI (cm), and urine specific gravity were determined before and after acute oral hydration by having the pregnant woman drink 2 L of water with bed rest over 2 hours. Findings: After acute maternal hydration, there was a significant decrease in maternal plasma osmolality and urine specific gravity and a significant increase in AFI in the study group (p<0.05). The changes of plasma osmolality, AFI, and urine specific gravity were significantly different in the study group than the controls. As to the difference of changes of maternal plasma osmolality and AFI, there was no significant correlation between the study and control groups (p>0.05). Conclusions: Acute maternal hydration provides a significant increase in amniotic fluid index in patients with third-trimester oligohydramnios. Acute maternal hydration may prevent potential complications of oligohydramnios in patients undergoing labor induction and be used as an alternative to amnioinfusion.