E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2006 - Volume 16 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2366 Viewed1054 Downloaded

Analysis Of Vulvar Lesions Evaluated In An Obstetrics And Gynecology Outpatient Clinic
Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğinde Görülen Vulvar Lezyonların Analizi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2006;16(5):170-3

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuru nedenleri arasında vulvar dermatozlar ön sırada yer almaktadır. Amacımız primer vulvar şikayet ile başvuran hastalarla ilgili klinik materyali sunmak ve deneyimimizi gelecek yıllarda multidisipliner bir poliklinik oluşumu için paylaşmaktır. Gereç ve Yöntemler: Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'ne primer vulvar bir şikayet ile başvuran toplam 294 hasta çalışmaya alınmıştır. Tüm olguların fizik muayeneleri, yaş, menarş ve ilk koit yaşları, medeni durumları, eğitim düzeyleri, geliş şikayetleri, klinik tanıları ve ilişkili jinekolojik sorunları kaydedildi. Gerektiğinde dermatoloji konsültasyonu istendi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 33.58 ± 15.28, ortalama hikaye süresi 41.2 ay idi. En sık başvuru nedenleri sırasıyla, rahatsızlık hissi (%64.3), kaşıntı %37.1 ve yanma %24.8 idi. Olguların 145 (%48.9)'inde ek jinekolojik sorun varken 76 (%24.9)'sında spesifik bir dermatolojik durum söz konusuydu. Hastaların 84 (%28.6)'ünden dermatoloji konsültasyonu istendi. Biyopsi, olguların 34 (%11.6)'ünde uygulandı. Sonuç: Vulvar sorunları olan hastalarda en sık spesifik dermatolojik hastalıklarla karşılaşılmaktadır. Vulvar hastalıklarla ilgili bilgi ve yaklaşımımız multidisipliner bir anlayışla daha da gelişecek ve hasta memnuniyeti ile yaşam kalitesini olumlu yönde etkileyecektir.
ABSTRACT
Objective: Vulvar dermatoses are one of the leading causes of referral to gynecology and obstetrics outpatient clinics. By presenting our clinical data about patients with primary vulvar complaints, we aim to share our experiences for establishing in the following years a multidisciplinary vulvar clinic. Material and Methods: Total of 294 patients with primary vulvar complaints seen in Şişli Etfal Training and Research Hospital 2. Gynecology and Obstetrics Outpatient Clinic were recruited into study. Physical examinations, age, age of menarche and first intercourse, maritual status, education level, symptom, clinical diagnosis and additional gynecologic problems were all noted. When there was difficulty in the diagnosis, patients were consulted by a dermatologist. Results: Mean age was 33.58 ± 1 5.28, and mean duration of complaints was 41.2 months. Most frequent complaints were discomfort (%64.3), itching (%37.1) and burning sensation (%24.8). In 145 patients (%48.9), there were additional gynecologic problems while in 76 (%25.9) of cases, there were spesific dermatologic conditions. Eightyfour (%28.6) patients were consulted by a dermatologist. Biopsies were performed in 34 (%11.6) of cases. Conclusion: Spesific dermatologic conditions are the leading disorders seen in patients with vulvar complaints. Our knowledge and experiences about vulvar dermatoses with improve with a multidisciplinary approach and will positively affect patients' quality of life.