E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1993 - Volume 3 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2090 Viewed697 Downloaded

Antepartum Isolation Of Vaginal Microorganisms In Pregnancy And Effect Of These Microorganism On Labor And Postpartum Period
Gebelerde Vaginal Mikroorganizmaların Antepartum İzolasyonları ve Bu Mikroorganizmaların İntrapartum ve Postpartum Etkileri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1993;3(3):189-92

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
70 asemptomatik gebedeki antepartum vaginal mikroorganizmalar ve bu mikroorganizmaların intrapartum ve postpartum etkileri incelendi. İzole edilen mikroorganizmalara göre gebeler yüksek virülanslı grup (Grup A) ve düşük virülanslı grup (Grup B) olarak iki gruba ayrılarak her iki grupta doğum şekilleri, hastanede kalış süreleri, bebek ağırlıkları, erken membran rüptürü, postpartum ateş ve postpartum endomyometritis frekansları araştırıldı. Yüksek virülanslı gebelerde postpartum endomyometritis frekansı daha yüksek orandaydı (p< 0.001).
ABSTRACT
In this study, we tried to screen vaginal microorganisms in to asymptomatic pregnant women before birth and the effect of isolated microorganisms on intrapartum and postpartum period. Patients divided to two groups according to isolated microorganism: High virulence groups (Group A) low virulence groups (Group B). Premature rupture of membranes, mean birth weight, postpartum fever, postpartum endomyometritis, duration of hospitalization cesarean section ratio, investigated in the two groups. Postpartum endomyometritis ratio was higher in Group A than in Group B (p< 0.001).