E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2011 - Volume 21 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
1749 Viewed725 Downloaded

Benign Pelvic Retroperitoneal Paraganglioma: A Very Rare Localization: Case Report
Benign Pelvik Retroperitoneal Paraganglioma: Çok Nadir Bir Yerleşim

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2011;21(2):121-3

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Paragangliomas are rare neoplasms originating from the paraganglial tissues composed of extra-adrenal chromaffin cells and 10% are localized to the retroperitoneal area. These tumors may be functional or non-functional due to the catecholamine secretion. Approximately 1/3 of retroperitoneal paragangliomas are malignant. The primary treatment of these tumors is complete surgical resection. Although there are risks of metastasis and recurrence for malignant paragangliomas; the metastasis, malignant transformation and recurrence potentials for benign paragangliomas are not known yet. Therefore, benign paragangliomas should be followed-up for long time as malignant paragangliomas. Herein, we present a 75 year-old patient with a benign, abscessed retroperitoneal paraganglioma in the retroperitoneal area of vesico-uterine space mimicking adnexal mass.
ÖZET
Paragangliomalar, ekstraadrenal kromaffin hücrelerin oluşturduğu paraganglial dokudan gelişen nadir tümörlerdir ve %10'u retroperitoneal alana lokalizedir. Katekolamin salınımına bağlı fonksiyonel veya non-fonksiyonel olabilirler. Retroperitoneal paragangliomaların yaklaşık 1/3'i maligndir. Bu tümörlerin esas tedavisi komplet cerrahi rezeksiyondur. Her ne kadar malign paragangliomaların metastaz ve rekürrens riski olduğu bilinse de; benign paragangliomaların metastaz, malign dönüşüm ve rekürrens potansiyelleri henüz bilinmemektedir. Bu nedenle, malign paragangliomalar gibi benign paragangliomalar da sık aralıklarla uzun dönem takip edilmelidir. Burada, 75 yaşında postmenopozal pelvik kitle olarak başvuran ve veziko-uterin boşluk retroperitonunda apseleşmiş benign paraganglioma tespit edilen bir hasta sunulmuştur.