E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1994 - Volume 4 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2442 Viewed774 Downloaded

Calcium Excretion in Pre-Eclampsia
Pre- Eklempside Kalsiyum Atılımı

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1994;4(2):81-3

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Normal ve pre-eklamptik gebelerde kalsiyum atılımını karşılaştırmalı olarak araştırmak. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, Diyarbakır. Materyel ve Metod: Çalışmaya 17'si pre-eklamptik, 14'ü eklamptik ve 21'i normotensif olan toplam 52 gebe alındı. Klinik özellikler, serum ve 24 saatlik idrardaki kalsiyum, kreatinin, kalsiyum klirensi, kreatinin klirensi ve fraksiyonel kalsiyum atılımları karşılaştırmalı olarak incelendi. Bulgular: Preeklamptik ve eklamptik kadınlarda normotensiflere göre daha yüksek MAP değerleri bulundu (p< 0.001). Serum kalsiyum seviyeleri pre-eklamptik ve eklamptik hastalarda normotensiflerden anlamlı olarak daha düşük bulundu (p< 0.01). İdrar protein, kalsiyum, keratinin, kalsiyum ve kreatinin klirensleri ve fraksiyonel kalsiyum atılım açsından gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı. Sonuç: Pre-eklamptik ve normotensif gebelerde kalsiyum atılımı açısından anlamlı bir farklılık bulunamadı.
ABSTRACT
Objective: Investigation and comparison of calcium excretion in normotensive and pre-eclamptic women. Institution: Department of Obstetrics and Gynecology of Medical Faculty of Dicle University, Diyarbakır Materials and Methods: The study groups included 17 women with preeclampsia. 14 women with eclampsia and 21 normotensive pregnants. Clinical characteristics, calcium, creatinine, calcium clearences and fractional excretion of calcium were investigated and compared in serum and in 24 hour urine samples. Findings: Both pre-eclamptic and eclamptic women had significantly higher MAP values than normotensive group (p< 0.001). Serum calcium levels were significantly lower in pre-eclamptic group than normotensives (p< 0.01). There was no significant difference in urine protein, calcium between the three groups. Results: We could not find any significant difference in calcium excretion between pre-eclamptic and normotensive pregnants.