E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 03 Jun 2014
Year 2014 - Volume 24 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2428 Viewed1062 Downloaded

Can We Predict IVF Success in the Cases of Unexplained Infertility?
Açıklanamayan İnfertilite Olgularında IVF Başarısı Predikte Edilebilir mi?

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2014;24(2):104-9

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Açıklanamayan infertilite olgularında in vitro fertilizasyon (IVF)-embriyo transferi (ET) sikluslarında serum ve follikül sıvısında oosit kalitesi, embriyo gelişimi ve implantasyonunda önemli bazı belirteçlerin düzeylerinin gebeliği öngörmedeki faydasını araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Bu prospektif kohort çalışma, yapılan incelemelere rağmen herhangi bir infertilite faktörü saptanmamış ve en az iki siklus ovarian stimulasyon+intrauterin inseminasyon siklusu sonucu gebelik elde edilememiş 40 açıklanamayan infertil çiftte yapılmıştır. Bütün kadınlarda assisted reproductive technology (ART) siklusu başlangıcı (gün 2-3) ve ''oocyte pick-up (OPU)'' günü alınan serum örneklerinde ve alınan follikül sıvılarında glikodelin, vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) ve interlökin-1 beta (IL-1β) düzeyleri ''Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA)'' yöntemi ile incelenmiştir. Bakılan bu belirteçler ile klinik gebelik oranları arasında olabilecek ilişki saptanmaya çalışılmıştır. Bulgular: Gün 2-3, OPU günü serum ölçümleri ile follikül sıvısı ölçümlerinde gebe kalanlar ile kalamayanlar arasında VEGF, IL-1β ve glikodelin açısından anlamlı farklılık saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Bu belirteçlerin açıklanamayan infertilite olgularının değerlendirilmesinde yerini alıp alamayacağının ortaya koyulabilmesi için daha fazla sayıda çalışmaya ihtiyaç olduğu düşünülmüştür.
ABSTRACT
Objective: We aim to investigate the benefit of some important markers in predicting pregnancy of unexplained infertility cases. These markers are important in implantation, oocyte quality, embriyonic development of in vitro fertilization-embriyo transfer (IVF-ET) cycles. Material and Methods: This prospective cohort study was conducted on 40 infertile couples with unexplained infertility. All couples had at least two unsuccesfull superovulation+intrauterine insemination treatment cycle history. Assisted reproductive technology (ART) cycle start (days 2-3) and oocyte pick-up (OPU) day serum samples and received follicle fluids taken from all women. glikodelin, vascular endothelial growth factor (VEGF) and interleukin-1β (IL-1β) levels examined by Enzyme-Linked Immunosorbent Assay (ELISA) method. We studied to determine the relationship between these markers and clinical pregnancy rate. Results: According to the results there is no significant association in group according to pregnancy results between days 2-3, OPU day serum samples and follicular fluid VEGF, IL-1β and glycodelin levels (p>0.05). Conclusion: We concluded that further studies with large series are needed to reveal the parameters that we studied could be used in evaluation of patients with unexplained infertility.