E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1992 - Volume 2 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2270 Viewed827 Downloaded

Cervical Tuberculosis
Serviks Tüberkülozu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1992;2(2):143-5

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Bu çalışmada infertil bir kadında gözlenen serviks tüberkülozu sunuldu. 30 yaşında ve 16 yıldır infertil olan kadın hasta 3 yıl önce sol salpingoooferektomi operasyonu geçirmiş. Jinekolojik muayenede makroskopik olarak serviks karsinomuna benzeyen lezyon görüldü. Laparoskopide uterus ve sağ over normaldi. Sağ tuba kısalmıştı ve serozal yüzeyinde odaklar vardı. Sol over ve tuba ekstirpe edildiğinden görülemedi. Serviksten alınan biopsinin histopatolojik incelenmesinde epiteloid hücreler ve Langhans dev hücrelerinden oluşan çok sayıda granülomlar gözlendi. Bu granülomların birisi çok küçük bir kazeifikasyon odağı içermekteydi. Laparoskopik bulguların da desteğiyle bu histopatolojik özelliklerle vaka serviks tüberkülozu olarak değerlendirildi. Ender görülen serviks tüberkülozu özellikle gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelerde önemli bir infertilite nedeni olarak akılda tutulmalıdır.
ABSTRACT
In this report, a case of cervical tuberculosis, observed in an infertile woman is presented. A 30 year-old female, who had infertility for 16 years, was salpingooophorectomised 3 years ago. Gynecologic examination revealed a lesion which looked like cervical cancer macroscopically. At laparoscopy; uterus and right ovary were seen normal. Right tube was tertarcted and showed multiple calcified foci. Left ovary tube were not seen due to the resection. Multiple granulomas composed of epithelioid cells and Langhans type giant cells were observed at the histological examination of cervical biopsy. One of these granulomas also showed a small focus of calcification. With support of laparoscopic findings, the histological features were evaluated as cervical tuberculosis. Cervical tuberculosi, which is very rare, should be considered as one of the major causes of infertility, especially in the developing and undeveloped countries.