E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2005 - Volume 15 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2714 Viewed805 Downloaded

Comparison Of Homocysteine, Vitamin B12, Folic Asit Levels In Patients With Mild-severe Preeclampsia And Normal Healthy Pregnant Women
Hafif ve Ağır Preeklamptik Olguların Homosistein, Vitamin B12, Folik Asit Düzeylerinin Normal Sağlıklı Gebelerle Karşılaştırılması

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2005;15(5):230-4

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Preeklampsinin hafif ve ağır formlarında ölçülen plazma homosistein, serum folik asit ve vitamin B12 düzeylerini normal sağlıklı gebelerden elde edilen değerler ile karşılaştırmak. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, prospektif olarak 2004 yılı boyunca Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisi'nde yatırılarak takip ve tedavisi yapılan 57 preeklampsi (18 hafif, 39 ağır preeklampsi) hastasının ve 25 sağlıklı gebenin kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edilmesiyle yapıldı. Serum folik asit, B12 seviyeleri otomatik kemilüminasan yöntemle, plazma homositein düzeyi ise mikropartikül enzim immünoessey yöntemi kullanılarak otomatik analizörde ölçüldü. Tüm hastalara ait demografik veriler ve perinatal sonuçlar toplanarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil olan preeklampsi ve kontrol grubundaki gebelerin demografik verileri arasında fark yoktu. Hafif ve ağır preeklampsi olguları, kontrol grubunda yer alan gebeler ile karşılaştırıldığında; homosistein düzeyinin daha yüksek (p< 0.05), folik asit ve yenidoğanların kilosu ise daha düşük olarak tespit edildi (p< 0.05). Sonuç: Preeklampsiyle seyreden gebelerde plazma homosistein düzeyi artmaktadır. Artmış plazma homosistein ve azalmış serum folik asit düzeyinin preeklamptik gebelerde fetüsün gelişimini etkileyebileceği düşünülmektedir.
ABSTRACT
Objective: Our aim was to compare the levels of plasma homocysteine, serum vitamin B12, folic acid in patients with mild-severe preeclampsia with that of normal healthy pregnant women. Material and Methods: This study was prospectively conducted in the service of Kahramanmaraş Sütçüimam University, Faculty of Medicine, Department of Obstetrics & Gynecology during the year of 2004. Fiftyseven preeclamptic (18 mild, 39 severe preeclampsia) women and 25 healthy pregnant women were included into the study. Serum folic acid, vitamin B12 and plasma homocysteine levels were measured by automated chemiluminescence system and micro particles immunoassay in automatic analyser, respectively. All demographic data and perinatal outcomes were evaluated. Results: No significant difference was seen in demographic data between the group of women with preeclampsia and healthy pregnant women. In comparison of preeclamptic women with normal healthy pregnant women; homocysteine levels were found to be higher (p<0.05), folic acid and weight of newborns were found to be lower (p<0.05). Conclusion: Homocysteine levels increase in women with preeclampsia. We contemplate that an increase in homocysteine and decrease in folic acid levels of women with preeclampsia may effect fetal development.