E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2001 - Volume 11 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2409 Viewed1029 Downloaded

Comparison Of Laparoscopic And Laparotomic Linear Salpingotomy In Conservative Treatment Of Ectopic Pregnancy
Ektopik Gebeliğin Konservatif Tedavisinde Laparoskopik ve Laparotomik Lineer Salpingotominin Karşılaştırılması

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2001;11(1):33-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Hemodinamik olarak stabil, ektopik gebeliği bulunan hastalarda laparoskopik lineer salpingotomi ile laparotomik lineer salpingotominin operasyon esnasındaki kanama miktarı, postoperatif analjezik gereksinimi, hospitalizasyon süresi ve komplikasyonları açısından karşılaştırılması. Çalışma Düzeni: Prospektif randomize çalışma. Tedavi değişen aylardaki cerrahi seçeneğe göre ayrıldı. Çalışmanın Yapıldığı Yer: S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Materyel ve Metod: Kasım 1991 - Nisan 1996 tarihlerinde ardışık toplam 48 hasta randomize olarak değişen aylara göre planlanmış operasyon seçeneği diagnostik laparoskopi sonrası operatif laparoskopi (n = 28) ve laparotomi (n = 20) grubuna ayrılarak lineer salpingotomi ile ektopik gebelikleri tedavi edildi. İntraoperatif ve postoperatif olarak çeşitli parametreler karşılaştırıldı. Bulgular: Laparoskopik lineer salpingotomi ve laparotomik lineer salpingotomi grubu yaş, fertilite durumları, gestasyonel yaşları, preoperatif hCG düzeyleri, ektopik gebelik yerleşimleri ve boyutları açısından benzerdi. Hospitalizasyon süreleri (28.25 ± 12.99 saate karşılık 62.90 ± 9.80 saat. p<0.05) ve postoperatif ilk 24 saat analjezik gereksinimleri (58.03 ± 20.47 mga karşın 111.25 ± 20.63 mg, p<0.05) açısından belirgin istatistiksel farklılık gözlenmesine karşın operasyon süreleri, intraoperatif kan kaybı, postoperatif tubal açıklık ve komplikasyonları açısından her iki grup arasında istatistiksel farklılık saptanmadı. Sonuç: Ektopik gebelik tedavisinde her iki konservatif yaklaşım da aynı oranda emniyetli ve etkin olmasına karşın, laparoskopik lineer salpingotomi daha ekonomiktir ve daha kısa süreli iyileşme sürecine sahiptir.
ABSTRACT
Objective: To compare prospectively the parameters of operation duration, intraoperative blood loss, complications, postoperative analgesic need and hospitalization duration after linear salpingotomy by laparoscopy versus laparotomy. Design: Randomised prospective cohort study. Treatment allocation depending on the surgical preference in alternating months. Institution: Ankara State Hospital Obstetric and Gynecology Clinic. Materials and Methods: 48 consecutive and selected haemodynamically stable women treated for unruptured ectopic pregnancy between November 1991 and April 1996. A total of 48 patients were randomised to either laparoscopy (n = 28) or laparotomy (n=20). Findings: The laparoscopy and laparotomy groups were similar in age, fertility status, gestational age, ectopic sizes and preoperative hCG levels. There were significant differences between the laparoscopy and the laparotomy groups, respectively, in hospital stay (28.25 ± 12.99 hours versus 62.90 ± 9.80 hours, p < 0.05) and postoperative analgesic needs (58.03 ± 20.47 mg versus 111.250 ±20.63 mg. p < 0.05), but not in duration of operation, intraoperative blood loss, tubal patency and its complications. Results: The data in this study suggest that although the two conservative procedures are similarly safe and effective, laparoscopy is more economical and requires a shorter recovery period.