E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2002 - Volume 12 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2512 Viewed745 Downloaded

Detection Of Anti- Toxoplasma Antibodies In Urban Women Who Were Delivered In Social Insurance Organization Ankara Maternal Education Hospital
Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesinde Doğum Yapmış Kentli Kadınlarda Anti-Toksoplazma Antikorlarının Saptanması

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2002;12(2):139-41

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu araştırmanın amacı doğum yapan kentli kadınlarda toxoplasma gondi antikorlarının varlığını saptamaktır.Metodlar: Çalışma populasyonu Ankaranın kentsel bölgelerinde yaşayan ve 27 Temmuz ve 3 Ağustos, 1998 arası sürede Sosyal Sigortalar Kurumu Ankara Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesinde doğum yapan 362 kadını kapsamaktadır. Kadınlara sosyodemografik özellikleri ve doğum öncesi hikaye hakkında bilgi almak için anket uygulanmıştır. Daha sonra venöz kan örnekleri alınmıştır. ELISA testi ile toksoplasmaya karşı IgG antikorları antikor-pozitif veya antikor-negatif olarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Doğum yapan kadınların %30.7sinde antitoksoplazma antikorlarının pozitif olduğu bulunmuştur. Bunların hiçbiri son hamileliğinde toksoplazma enfeksiyonu geçirmemiştir. Yaşın antitoksoplazma antikorlarının varlığını etkileyen anlamlı bir değişken olduğu gözlenmiştir. Antikor-pozitif kadınların sıklığı otuz yaş ve üstü kadınlarda % 54.4 bulunmuştur. Lojistik regresyonda yaşın her bir yıllık artışı için antikor-pozitif kadın sayısının 1.11 kat arttığı ortaya konulmuştur.Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları Türkiyede daha önce hamile kadınlar üzerinde yapılmış olan benzer çalışmaların sonuçlarına benzerdir. Toksoplazma enfeksiyonundan korunmak ve kontrol altında tutmak için, Türkiyede gebe kadınları hedef alan eğitim programları geliştirilmeli ve yürürlüğe konulmalıdır.
ABSTRACT
Objective: The objective of this study is to determine of toxoplasma gondii antibodies in urban women who gave birth.Methods: The study population consisted of 362 women who live in urban regions of Ankara and gave birth in Social Insurance Organization Ankara Maternal Education Hospital between July 27 and August 3, 1998. Questionnaires were applied to the women for sociodemographic features and prenatal history, and their venous blood samples were taken. IgG antibodies against toxoplasma analyzed by ELISA was assessed as antibody-positive or antibody-negative. Results: Anti-toxoplasma antibodies was positive in 30.7% of the women studied. None of them had toxoplasma infection during their last pregnancies. It is observed that the age is a significant variable that influence the presence of anti-toxoplasma antibodies. The rate of antibody-positive women was 54.4% in women at or over the age of thirty, and logistic regression revealed that the number of antibody-positive women increased 1.11 times with the increase of every year of age.Conclusion: The results of this study is similar to that of the studies previously carried out in Turkey. To prevent from toxoplasmosis infection and to take it under control in Turkey, training programs targeting pregnant women should be developed and be considered.