E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1999 - Volume 9 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

EDITORIALS
2012 Viewed

Editorials
Sayı Editöründen


Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
Değerli Meslektaşlarım, Geçtiğimiz günlerde 15-17 NİSAN 1999'da Ankara Sheraton otelinde 1. ULUSAL AİLE PLANLAMASI KONGRESİ gerçekleştirildi. 600'ün üzerinde kadın doğum uzmanı, halk sağlığı uzmanı, aile hekimi, pratisyen hekim, ebe ve hemşirenin katıldığı, başkanlığını üstlendiğim kongrenin açılışını 15 Nisan 1999'da Cumhurbaşkanımız Sayın Süleyman Demirel yaptı. Sayın Cumhurbaşkanımızın aile planlamasına verdiği önemi hepimiz biliyorduk. Ancak genel seçimlerin öncesinde bu kadar yoğun işlerinin arasında kongreye zaman ayırması tüm katılımcılar tarafından takdir ile karşılandı. Verdiği mesajlar açık ve net olup kendisi konuşması sonrasında ayakta alkışlandı. Kongreden ayrılırken de ''Hoca çok iyi birşeyler başlatmışsın sizi kutluyorum'' dedi.

Kongremize Avrupa kontrasepsiyon dernekleri genel başkanı Dr.Carmen Coll Capdevilla ile birlikte toplam 8 yabancı uzman katıldı. Bunlardan beşi Amerika Birleşik Devletlerinden idi (Dr.Philip Darney, Dr.Paula Hillard, Dr.Lee Shulmann, Dr.Serdar Ural, Dr.Howard Zacur). Bunlar arasında Amerika'da görev yapan Dr.Serdal Ural'ında bulunması Türk tıbbının nereye ulaştığının somut bir örneği idi.

Avrupadan Dr.J.Guillabaud (İngiltere) ve Dr.Marry Short (İrlanda) da kongremize konuşmacı olarak katıldı. Değerli meslektaşlarım, ülkemizde tıp alanında özellikle aile planlaması konusunda çok önemli gelişmeler olmaktadır. Yapılan çalışmalar kongremizde poster patlaması şeklinde tam 152 poster ile kendini gösterdi. Sonuçta onları koyabilecek yer bulmakta zorluk çektik. AÇS/AP ödülü için toplam 102 başvuru oldu.

Yapılanların incelenmesi AÇS/AP genel müdürlüğünce oluşturulan komisyonda ancak 5 günde tamamlanabildi. Sonuçta İzmir Konak Doğumevi ve Mersin Dr.Mehmet İnan AÇS/AP merkezi birinciliği paylaştılar. Poster dalında ise ödül Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr.S.Kadanalı ve arkadaşlarına verildi. Katılımcıların yoğun isteği üzerine Ulusal Aile Planlaması Kongrelerinin iki yılda bir tekrarlanmasına ve bir sonraki kongrenin 26-28 Nisan 2001 tarihlerinde Antalya'da gerçekleştirilmesine karar verildi. Bunun yanında uluslararası nitelikte bir aile planlaması kongresi yapılması da gündeme geldi, özellikle Dr.Capdevilla böyle bir kongrenin yapılabilmesi için ülkemizde bir potansiyelin olduğunu belirtti. Tüm katılımcılarında önerileriyle ileri tarihlerde İstanbul'da gerçekleştirilmesi için çalışmaların başlatılması konusunda fikir birliğine varıldı. Gelecek sayıda buluşmak dileğiyle hoşçakalın.

Saygılarımla.

Prof.Dr.Haldun GÜNER

Editör