E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1999 - Volume 9 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2410 Viewed666 Downloaded

Efficacy Of Vaginal Misoprostol In Induction Of Preterm Severe Preeclampsia
Preterm Ağir Preeklampti̇k Gebeli̇klerde Doğum İndüksi̇yonu İçi̇n Vagi̇nal Mi̇soprostolün Etki̇nli̇ği̇

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1999;9(4):229-32

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Preterm ağır preeklamptik gebelerde doğum indüksiyonu için vaginal misoprostolün etkinliğini değerlendirmek. Çalışmanın Yapıldığı Yer: GATA Kadin Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Materyal ve Metod: Randomize kontrollü çalışma. 20-24 gestasyon haftasındaki 37 şiddetli preeklamptik vaka, servikal PGE2 jel ile oxytosin infüzyonu (18 vaka) ve vajinal misoprostol (19 vaka) uygulanımı için randomize olarak gruplandırıldı.Farklı ajanlar ile yapılan eylem indüksiyon sonuçları menn-withney U-test ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Eylem indüksiyonunun başlangıcı ile doğum arasındaki süre misoprostol grubunda (ortalama 593 dk.) oksitosin grubuna (ortalama1277 dk.) göre anlamlı olarak kısa bulundu (p<0.001).Magnesyum sülfat tedavisi ve üriner katater süresi misoprostol grubunda anlamlı olarak daha kısa bulundu (p<0.05). Hastanede kalış süresi olarak her iki grup arasında istatiksel bir farklılık bulunamadı. Endometritis ve uriner infeksiyon 2 oksitosin-PGE2 vakasında görüldü. Sonuç: Misoprostol kullanımı zamanla ilişkili morbiditeden bağımsız olarak hızlı ve güvenilir vajinal doğum imkanı sağlamaktadır.
ABSTRACT
Objective : To assess the efficacy of vaginal misoprostol, when rapid delivery is needed in severe preeclampsia remote from term. Institution: GATA School of Medicine, Dept. of Obstetrics and Gynecology Materials and methods: Randomized clinical trial. Thirty seven preeclamptic cases between 20-24 weeks of gestation were randomized to vaginal misoprostol (19 cases) and oxytocin infusion with cervical PGE2 gel (18 cases) groups. The outcome of labor induction with different agents were analyzed with menn-withney Utest. Results : Interval between the beginning of induction of labor and delivery was significantly shorter in misoprostol group (593 minutes, median) in comparison with oxytocin-PGE2 group (1277 minutes, median) (p<0.001). Duration of magnesium sulfate treatment and indwelling urinary catheterization was significantly shorter in misoprostol group (p<0.05). There was no statistically significant change in hospital stay. Endometritis and urinary infection was seen in two cases of oxytocin-PGE2 group. Conclusion: Misoprostol application provides safe and rapid vaginal delivery without associated time related morbidity.