E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2004 - Volume 14 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
3505 Viewed1779 Downloaded

Epidemiology, Ethiology And Risk Factors Of Pelvic Floor Dysfunction And Urinary Incontinence
Üriner İnkontinans ve Pelvik Prolapsusun Epidemiyoloji, Etiyoloji ve Risk Faktörleri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(4):231-8

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Pelvik taban disfonksiyonunun klinik yansıması olan üriner inkontinans ve pelvik prolapsus kadınlar arasında yaygın görülen bir klinik tablodur. Bazı kadınlar pelvik taban disfonksiyonu açısından daha yüksek risk taşımaktadır. Bununla beraber, üriner inkontinans ve pelvik prolaps ile değişik risk faktörlerinin arasındaki bağlantı henüz net olarak bilinmemektedir. Bunun ötesinde, bazı çalışmalarda saptandığı şekliyle parite, östrojenler, sigara içilmesi vb. risk faktörlerine maruz kalan kadınlarda doza bağımlı bir etkileşim bulunup bulunmadığı konusunda fikir yürütmek de zordur.Özellikle parite ile üriner inkontinans arasındaki bağlantıyı araştıran az sayıda büyük ölçekli çalışma bulunmaktadır. Paritenin bir risk faktörü olarak kabul edildiği çalışmalarda, genellikle yaş faktörü ve diğer risk faktörleri epidemiyolojik olarak değerlendirmeye alınmadığından pelvik taban disfonksiyonunun gelişimi ile ilgili bir yargıya varmak da oldukça sıkıntılıdır. Bu derlemede, ileri yaşlarda ortaya çıkan pelvik taban disfonksiyonu ile değişik risk faktörleri, epidemiyolojik ve etiyolojik faktörler arasındaki bağlantı tartışılmıştır. Aynı zamanda pelvik taban disfonksiyonu ile ilgili güncel literatür değerlendirilmiş ve sunulmuştur.
ABSTRACT
Urinary incontinence and pelvic prolaps are highly prevalent among women, and some women seem to be at a higher risk for pelvic floor dysfunction. The mechanism for the association between different risk factors and urinary leakage or pelvic prolaps is, however, not understood. Furthermore, it has been difficult to decide whether there is a straightforward dose-response relationship with parity, estrogens, smoking etc., as found in some studies, or whether there is a certain threshold for degree of exposure that results in pelvic floor dysfunction. Few large epidemiologic studies have investigated parity as a risk factor for urinary incontinence. Where parity has been studied as part of general risk factor surveys, important confounders and effect modifiers, especially age, have seldom been taken into consideration. The aim of the present review is to discuss the association of different risk factors, the epidemiology and ethiologic factors and pelvic floor dysfunction in later life. We have also reviewed the current literature related to pelvic floor dysfunction.