E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1992 - Volume 2 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2399 Viewed1319 Downloaded

Erkek İnfertilitesi Tedavisinde Yeni Bir Yöntem: (Zygote Intrafallopıan Transfer) ZIFT -Olgu Takdimi
Erkek İnfertilitesi Tedavisinde Yeni Bir Yöntem: (Zygote Intrafallopıan Transfer) ZIFT -Olgu Takdimi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1992;2(4):279-83

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Yardımla üreme teknikleri (Assisted Reproductive Techniques) içinde yer alan Gamet Intrafallopian Transfer (GIFT) oldukça yaygın olarak kullanılmakla beraber bu yöntemin yetersiz kaldığı bazı infertilite vakalarında fertilizasyonun gösterilmesi önem kazanmaktadır. Bunlar arasında başarısız GIFT uygulamalarında transferden artan oositlerin döllenmediği durumlar, erkek ve kadında antisperm antikor mevcudiyeti ve ağır erkek infertilitesi gibi fertilizasyonun azaldığı durumlar ve izah edilemeyen infertilite vakaları sayılabilir. Bu amaçla geliştirilen ZIFT yönteminin tek dezavantajı hastanın iki kademeli bir operasyon geçirmek zorunda oluşudur. Buna karşılık, fertilizasyon olmayan vakalarda gereksiz bir laparoskopiden kaçınıldığı gibi, bu hastalara bundan sonraki tutulacak yol hakkında daha iyi bilgi verme imkanı ortaya çıkmaktadır. Bu yazıda, International Hospital-İstanbul IVF Merkezi'nde, Türkiye'de ilk defa uygulanan ZIFT yöntemi ve bu yolla elde edilen gebelik vakası takdim edilmiştir.
ABSTRACT
Gamete intrafallopian transfer (GIFT) is widely used in infertility treatment, but in some cases the documentation of fertilization capacity of the gametes are desired, such as when sibling oocytes are not fertilized in an unsuccessful GIFT attempts, severe male infertility, in the presence of antisperm antibodies, and in long-standing unexplained infertility. In all these cases sygote intrafallopian transfer (ZIFT) proved to be successful. The only disadvantage of ZIFT is that the patient has to have two operative procedures. On the other hand, if no fertilization occurs, an unnecessary laparoscopy can be avoided, and the couples could be informed and directed for future plans. In this case report, the first ZIFT pregnancy obtained in Turkey is presented.