E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2004 - Volume 14 - Issue 6

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
2362 Viewed950 Downloaded

Eye Disorders During Pregnancy
Gebelik Döneminde Görülen Göz Rahatsızlıkları

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2004;14(6):349-54

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Hamilelikte göz hastalıkları oldukça sık görülür, bu rahatsızlıkların çoğu gebeliğin kendisine bağlı olarak gelişir. Gebelikte sağlıklı gözlerde göziçi basınç düşüklüğü meydana gelebilir Gebelikte proliferatif diabetik retinopati gelişme olasılığı riski artmıştır. Kontakt lenslere karşı intolerans da oldukça sık görülmektedir, bundan dolayı kontakt lenslerin postpartum dönemde takılması önerilmektedir. Gebelikte görülen bir çok göz rahatsızlığının çoğu için tedavi gerekmemektedir. Göz hastalıklarının tedavisi için kullanılan ilaçlar fetus ve anne sütü ile beslenen yenidoğanda olumsuz etkilere sahip olabilirler. Birçok sistemik hastalık gebenin göz hastalıkları bölümünce konsültasyonu ve görme alanı testinin yapılmasını gerektirir. Birçok ciddi retina dekolmanı ve körlük vakaları preeklampsiyle birlikte görülür ve postpartum dönemde sıklıkları giderek azalır.Gebelikte meydana gelen oküler değişiklikler bir çok sistemik hastalığın patofizyolojisinin anlaşılmasını sağlar. Bu derlemede gebelikte görülebilecek göz sorunlarını detaylı bir şekilde gözden geçirmeyi hedefledik.
ABSTRACT
Eye disorders are not seldom among pregnant women and many are specifically associated with the pregnancy itself. The intraocular pressure may decrease in healthy pregnant women. Pregnant women are at increased risk for proliferative diabetic retinopathy. A decreased tolerance to contact lenses also is common during pregnancy; therefore, it is advisable to fit contact lenses postpartum.. Many eye disorders in pregnant women require no treatment. Medications used to treat eye diseases may have adverse effects on fetuses and breast-fed infants. Several systemic disorders warrant ophthalmic referral and the visual field testing in pregnant women. Serous retinal detachments and blindness occur more frequently during preeclampsia and often subside postpartum. Ocular changes during pregnancy may provide us the data regarding the pathophysiology of many systemic diseases. This article discusses concerns specific to visual field changes occuring during pregnancy.