E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2008 - Volume 18 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
5544 Viewed1655 Downloaded

Female Genital Mutilation; Female Genital Cutting; Female Circumcision
Kadın Sünneti

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2008;18(5):321-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Kadın sünneti, medikal sebepler dışında, eksternal kadın genital organlarının kısmen veya tamamen çıkarılması veya kadın genital organlarına başka şekillerde zarar verilmesini içeren tüm işlemlerdir. Dünyada 114-130 milyon arasında kız ve kadında bu işlemin uygulanmış olduğu tahmin edilmektedir. Dünyanın belirli bölgelerinde sık olmakla birlikte Türkiyede son yıllara kadar çok nadir rastlanan bir durum olan kadın sünneti ile küreselleşme sürecinde ulaşım şartlarının kolaylaşması ve ayrıca öğrenim, iş, ticaret, göç ve mülteci olmak amacıyla ülkemize gelmiş olan çok sayıda Afrika kökenli kadın nedeniyle daha sık karşılaşılmaya başlanmıştır. Kadın sünnetinin bilinen herhangi bir yararı yoktur. Aksine, her şeyden önce ağrılı ve travmatik olmasının yanında birçok yönden zararları bilinmektedir. Bu işlem insanın sağlık, mahremiyet ve fiziksel bütünlüğü haklarını ihlal etmektedir. Temel ve spesifik tıp eğitimi sürecinde bu konu ile ilgili uygun ve yeterli bilgilendirme yapılmamaktadır. Bizim sünnetli kadınlar ile ilgili ilk tecrübelerimizde yaşadığımız tecrübesizliğimiz ve işlemin kısa dönem, uzun dönem etkileri ve komplikasyonları konularındaki bilgi eksikliğimiz nedeniyle karşılaştığımız sorunların, meslektaşlarımızın pratik hayatlarında böyle bir durumla ve problemlerle karşılaştıklarında kendileri için de geçerli olacağı düşüncesi ile bu konunun hatırlatılmasının ve konu ile ilgili kısa bilgilerin sunulmasının yararlı olacağını düşündük. Diğer yandan konunun tıbbi boyutu yanında etik, dini ve hukuksal boyutunun da bütünüyle ele alınması gerekir.
ABSTRACT
Female genital mutilation (FGM) comprises all procedures involving partial or total removal of the external female genitalia or other injury to the female genital organs for non-medical reasons. Between 114-130 million girls and women in the world are estimated to have undergone such procedures. This procedure is common in some certain countries but was a rare situation until last years in Turkey. However, it has been begun to meet recently via the African women had come to our country, because of the globalization effects, like improved travel condition, hope to get education, business, migration and displacement. FGM has no known health benefits. On the contrary, it is known to be harmful in many ways, in addition to foremost painful and traumatic. The practice also violates the rights to health, security and physical integrity of the human. It also appeared that this subject was not properly and quitely addressed in the basic and specialized medical training. For this reason, we decided to remind this subject and to give information about it, to prevent our colleques from encountering the same problems, that we had faced in our first experiences due to our inexperiences and lack of knowlegde about the short-, long-term effects and complications of this procedure. Otherwise, there is a need for a entire consideration among all those concerned of the ethical, religious and legal aspects.