E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2008 - Volume 18 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2642 Viewed894 Downloaded

Female Urethral Diverticulum and Diverticular Stones
Kadın Üretra Divertikülü ve Taşları

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2008;18(5):331-5

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Üretral divertikül ve içerisinde taş oluşumu çok nadir görülen olgulardır ve genellikle erkeklerde görülür. Sıkıntı veren ve uzun süreli semptomlarla karakterizedir. Üretral divertikül semptomları başka hastalıklar ile karışabilir ve bu yüzden tanısı gecikebilir. Üretral divertikülün klasik bulguları ağrılı işeme, ağrılı cinsel ilişki ve idrar yaptıktan sonra damlama olarak tanımlanmıştır. Bu olgu sunumunda 51 yaşında primer başvuru şikayeti sert vajinal kitle ve ağrılı cinsel ilişki olan kadın hasta olgusu sunuldu ve ilgili literatür gözden geçirildi. Fizik muayene ve radyolojik görüntüleme yöntemleri (Direkt Üriner Sistem Grafisi, Voiding Sistoüretrografi) ile tanı konuldu. Genel anestezi altında transvajinal yolla divertikül eksize edildi ve içerisindeki taşlar çıkarıldı. Postoperatif dönemde komplikasyon gelişmeyen hastanın şikayetleri tamamen düzeldi.
ABSTRACT
Urethral diverticulum and formation of stones is a rare clinical entity and is usually seen in males. Associated with distressing and chronic symptoms. The symptoms of urethral diverticulum may mimic other disorders thus the diagnosis can be delayed. The classic presentation of urethral diverticule has been described as dysuria, dyspareunia and dribbling. The case of a 51 year old female is presented, who consult with a hard vaginal mass and dispareunia and related literature was reviewed. Diagnosis were performed with radiological images (KUB and voiding cystouretrography) and physical examination. Under general anesthesia the diverticulum and stones were extracted via transvaginal way. No complication developed and all the symptoms were dissappeared completelly postoperativelly.