E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2000 - Volume 10 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2552 Viewed1079 Downloaded

Frequency of Bacterial Vaginosis and Related Factors
Bakteriyel Vajinoz Sıklığı ve Bunu Etkileyen Faktörlerin Araştırılması

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2000;10(1):57-62

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Bu araştırmada BV sıklığını ve etkileyen değişkenleri belirlemek amacıyla Kadın ve Çocuk Sağlığı Kliniğine yapılan başvurular retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Metod: Geriye dönük analitik nitelikte olan kesitsel araştırma, 01.01.1997 ile 30.06.1997 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın ve Çocuk Sağlığı Eğitim ve Araştırma Birimine (KÇSB) başvuran ve jinekolojik muayene yapılan kadınların dosyaları ve laboratuvar kayıtları incelenerek yapılmıştır. BV tanısı Amselin kriterlerine göre belirlenmiştir. Pelvik muayene yapılan 688 kadının bulguları değerlendirilmiş, BV tanısı alan 85 kadın ile Normal Genital Bulgular (NGB) tanısı alan 491 kadının bulguları karşılaştırılmıştır. Veri girişi ve analizler araştırmacılardan biri (BA) tarafından Epi-Info 6.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: BV sıklığı pelvik muayene yapılan tüm kadınlar için %12.5 dir. Kadınların yaş, eğitim düzeyi ve yaptığı işler, cinsel aktiflik süresi, gravida, yaşayan çocuk sayısı, isteyerek ve kendiliğinden düşük sayısı, son gebeliğin sonlanma şekli ve menstrüel siklus özelliklerinin BV tanısı alma açısından farklılık oluşturmadığı bulunmuştur. İkili analizlerde evli olmamak, kontraseptif yöntem olarak RİA kullanmak, akıntı ve koku şikayetinin varlığı BV olgularında anlamlı olarak fazla olmakla birlikte çoklu analizde (lojistik regresyon) sadece kokudan şikayetçi olmak ve RİA kullanıcısı olmanın BV tanısı almada önemli bir değişken olduğu bulunmuştur. Sonuç: Bakteriyel vajinoz, sağlıklı bir grup olarak kabul edilen kontraseptif kullanıcıları arasında bile sık görülmektedir. BV tanısında yardımcı olabilecek demografik özellikler ya da muayene bulguları yoktur. BVnin yol açabileceği komplikasyonların ciddiyeti düşünüldüğünde, birinci basamak sağlık kuruluşlarına başvuran bütün kadınlarda vajinal pH ölçümü ve amin testi (Whiff testi) yapılması uygun olacaktır.
ABSTRACT
Objective: To measure the prevalence of Bacterial Vaginosis (BV) and related possible causel factors at a well-woman clinic. Methods: Medical files which included pelvic examinations and laboratory results of 688 women who applied consecutively to the Woman and Child Health Training and Research Unit of Medical School of İstanbul between January 1st and June 30th, 1997 have been evaluated retrospectively. Using the records, the by was diagnosed according to Amsels criteria. A control group that had normal genital findings has also been selected. A physician (BA) entered and analysed the data using Epi-Info 6.0 programe. Results: Of the women evaluated 85 (12.5 %) received a diagnosis of BV and 491 women had normal genital findings. There were no significant differences in terms of age, marriage, education, and mean number of children, abortion and parity between two groups. The only significant difference was the high frequency of IUD users in the group of women who were diagnosed as BV. Conclusion: Bacterial vaginosis is quite common even among "healthy" attendants of family planning. There are no demographic or examination findings that can help to identify the cases. Taking into consideration this high prevalence and the serious complications of BV, pH measurements and amine tests (Whiff test) must be routine for every primary care unit serving women of reproductive age.