E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 13 Apr 2012
Year 2012 - Volume 22 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2646 Viewed2665 Downloaded

Management of Uterine Prolapse During Pregnancy with Vaginal Pessary: Case Report
Gebelikte Uterus Prolapsusunun Vajinal Pesser ile Yönetimi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2012;22(2):121-4

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Doğurganlık çağını geçmiş kadınlarda daha sıklıkla görülen uterus prolapsusu gebelikte nadir karşılaşılan bir durumdur. Bazı olgularda önemli komplikasyonlar gelişebilmektedir. Preterm eylem, fetal kayıp, sık idrar yolu enfeksiyonları ve akut üriner retansiyon majör komplikasyonlardandır. Erken teşhis ve yakın takip ile muhtemel fetal ve maternal risklerin önüne geçilebilmektedir. Uterus prolapsusu olan kadınlarda gebeliğin ve doğumun yönetimi değişkendir. Yaklaşım gebelik haftasına, durumun şiddetine, eşlik eden komplikasyon varlığına ve hasta tercihine göre belirlenmektedir. Bu yazıda, akut üriner retansiyon şikâyeti ile başvuran 14 haftalık bir gebede uterus prolapsusu tespit edilmesi, vajinal pesser uygulaması ile gebeliğin yönetimi ve hastanın normal vajinal yoldan başarılı doğumu bildirilmiştir. Uterus prolapsusu gebelik sırasında tespit edildiğinde vajinal pesser uygulaması hastaya öğretilerek etkin bir şekilde kullanılabilir.
ABSTRACT
Uterine prolapse, commonly seen in women beyond childbearing age, has been reported rarely during pregnancy. Significant complications may develop in some cases. Preterm labor, fetal loss, recurrent urinary tract infections and acute urinary retention are major complications. In order to avoid possible maternal and fetal risks, early recognition and close follow-up are essential. Management of the pregnancy, labor and delivery in women with uterine prolapse varied considerably. Treatment approach depends on the gestational week, severity of the condition, associated complications and the patient's preference. This paper reports the management of uterine prolapse with vaginal pessary in a 14 weeks' pregnant woman hospitalized with the complaint of acute urinary retention and her successful normal vaginal delivery. Vaginal pessary with appropriate patient training can be effectively used in the management of uterine prolapse diagnosed during pregnancy.