E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2010 - Volume 20 - Issue 6

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2261 Viewed802 Downloaded

Giant Ovarian Lipoleiomyoma: A Rare Neoplasm
Dev Ovaryan Lipoleiomiyoma:Nadir Görülen Bir Neoplazm

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2010;20(6):403-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Ovaryan lipoleiomiyoma, düz kas ve adipöz dokudan oluşan nadir görülen bir mezenkimal neoplazmdır. Pelvik ağrı şikâyeti ile başvuran 54 yaşındaki kadın hastanın ultrasonografik incelemesinde Douglas boşluğunu dolduran kistik-solid görünümde dev kitle saptanmıştır. Hasta over karsinomu ön tanısı ile opere edilmiştir. Makroskobik olarak sol overde 20 x 19 x 11 cm boyutlarında kitle izlenmiştir. Histopatolojik incelemede, iğsi şekilli hücrelerin oluşturduğu ve arada matür adipöz dokunun da eşlik ettiği neoplazm gözlenmiştir. İğsi hücrelerde vimentin, düz kas aktini ve desmin ile immün reaksiyon; adipöz dokuda S-100 protein ile reaksiyon belirlenmiştir. Olguya lipoleiomiyoma tanısı verilmiştir. Ovaryan lipoleiomiyoma, heterojen iç yapısı ve oldukça büyük boyutlara ulaşabilmesinden dolayı klinik ve radyolojik olarak maligniteyi taklit edebilir.
ABSTRACT
Ovarian lipoleiomyoma composed of an admixture of smooth muscle and adipose tissue is a rare mesenchymal neoplasm. A 54-year-old female patient presented with pelvic pain. Ultrasonography revealed a giant mass with cystic-solid appearance filling of the Douglas pouch. With suspicion of ovarian carcinoma, operation was performed. Gross examination of the left ovary showed a mass measuring 20 x 19 x 11 cm. Histopathologically, the tumor consisted primarily of interlacing spindle cells with scattered of mature adipose tissue. Immunohistochemically, spindle cells exhibited vimentin, smooth muscle actin and desmin positivity. Adipose cells revealed positive reaction for S100 protein. A diagnosis of lipoleiomyoma was made. Ovarian lipoleiomyoma may mimic malignancy, both clinically and radiographically, due the the fact that it may reach a giant size and because of  its heterogeneous internal structure.