E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 15 Mar 2017
Year 2017 - Volume 27 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2919 Viewed1172 Downloaded

Giant Uterine Fibroid is Diagnosed After Pulmonary Embolism Attack; A Case Report and Review of the Literature
Pulmoner Emboli Kliniği ile Ortaya Çıkan Dev Uterin Fibroid; Olgu Sunumu ve Literatürün Gözden Geçirilmesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2017;27(1):40-4
DOI: 10.5336/gynobstet.2015-44533
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Reprodüktif dönemdeki kadınlarda en sık görülen jinekolojik tümörler uterin fibroidlerdir. Uterin fibroidlerin nadir görülen bir komplikasyonu olan pulmoner emboli, yaşamı tehdit eden ciddi bir patolojidir. Elli bir yaşındaki olgu, dispne, plevratik göğüs ağrısı ve bayılma şikâyetleri ile acil servise başvurmuştur. Bilateral akciğer alt loblarında submasive akut pulmoner emboli tanısıyla hospitalize edilen olguda, batın tomografisindeki uterus kaynaklı olabilecek 20x18x15 cm boyutlarında, çevre damarsal yapılara bası oluşturmayan pelvik kitle dışında tromboemboliyi açıklayacak bir risk faktörü saptanmamıştır. Akut pulmoner emboli için trombolitik tedavisini takiben 3 ay sonra yapılan jinekolojik cerrahide, embolinin kaynağını oluşturabilecek uterus fundusundan kaynaklanan pedinküllü 20 cm'lik dev fibroid ile omentum arasında genişliği 1 cm çapında birçok venöz damar ağı gözlenmiş, olguya histerektomi ve parsiyel omentektomi uygulanmıştır. Cerrahi sonrası olgu, tromboz riski nedeni ile antikoagülan tedavi uygulamasıyla takip edilmektedir. Uterin fibroidler çok büyük boyutlara ulaşmalarına rağmen jinekolojik bir bulgu vermeyebilmekte ve pelvik basıya neden olmadan pulmoner emboliye sebep olabilmektedir.
ABSTRACT
Pulmonary embolism, which is not a common feature of patients with uterine fibroids. A 51 year old female patient was admitted to emergency room with dyspnea, pleuritic chest pain and fainting. She was hospitalized with a diagnosis of bilateral lower lobe submassive acute pulmonary embolism. No risk factor was found for pulmonary embolism during investigation other than a 20x18x15 cm pelvic mass that was not compressing surrounding organs and vessels, and was likely to originate from uterus according to computerized tomography findings. Surgery was performed 3 months after the trombolytic therapy for acute pulmonary embolism. Many venous Networks with a diameter of 1 cm was observed during surgery, between a giant pedunculated fibroid, arising from the uterine fundus with 20 cm width, and omentum which could be the source of embolism. Uterine fibroids can become very large without any gynecological symptoms and may cause pulmonary embolism without causing pelvic compression.