E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2007 - Volume 17 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2095 Viewed850 Downloaded

The Value Of Ovarian Reserve Tests In The Prediction Of Histologically- Defined Follicle Pool
Histolojik Olarak Tanımlanmış Folikül Havuzunu Belirlemede Over Rezerv Testlerinin Değeri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2007;17(2):110-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Ooforektomi uygulanması planlanan hastalardan elde edilecek spesimenlerde histolojik olarak tanımlanacak folikül sayıları ile over rezervi tayininde kullanılmakta olan çeşitli belirteçlerin korelasyonlarını saptamak. Gereç ve Yöntemler: Histerektomi ve bilateral salpingo-ooforektomi planlanan 51 premenopozal kadın cerrahi öncesi adetlerinin 3. gününde görülerek pelvik ultrasonografi ile over hacimleri ve antral folikül sayıları değerlendirildi. Aynı gün bazal hormon değerleri ve inhibin-B için kan örnekleri alındı. Cerrahi sonrası over hacimleri ölçüldü ve histolojik kesitlerde ortalama pre-antral folikül sayıları belirlendi. Bulgular: Korelasyon analizlerinde yaş ile inhibin-B'nin ve ultrasonografik olarak tanımlanan antral ve histolojik olarak tanımlanan pre-antral folikül sayılarının anlamlı olarak azaldığı; ortalama antral folikül sayısının luteinizan hormondaki artışla anlamlı, folikül-stimülan hormondaki artışla ise anlamlı olmayan azalma gösterdiği; inhibin-B düzeyi yüksek olan hastalarda histolojik olarak tanımlanan ortalama pre-antral folikül sayısının da anlamlı olarak yüksek olduğu belirlendi. Gerek over hacimleri ile antral folikül sayıları arasında, gerekse ultrasonografik olarak belirlenen over hacimleri ve antral folikül sayıları ile histolojik olarak tanımlanan pre-antral folikül sayıları arasında anlamlı ilişkiler mevcuttu. Histolojik olarak tanımlanan pre-antral folikül sayıları ile korele oldukları gösterilen tüm değişken ve ko-faktörlerin dahil edildiği çoklu regresyon analizinde, histolojik olarak tanımlanan over folikül havuzunun istatistiksel anlamlı iki bağımsız belirleyicisinin inhibin-B ve ultrasonografik olarak tanımlanan antral folikül sayısı olduğu belirlendi. Sonuç: Antral folikül sayısı ve inhibin-B, morfolojik olarak tanımlanmış folikül havuzunun bağımsız belirleyicileridir.
ABSTRACT
Objective: To assess the correlations between various clinical predictors of ovarian reserve and histologically-defined follicle numbers in surgical specimens obtained from women undergoing oophorectomies. Material and Methods: Ovarian volume and antral follicle numbers were assessed by vaginal ultrasonography on cycle day 3 in 51 premenopausal women prior to planned hysterectomy and bilateral salpingo-oophorectomy. Blood samples were drawn on the same day for measurement of basal hormone and inhibin-B levels. Ovarian volumes were calculated postoperatively and mean pre-antral follicle numbers were histologically assessed. Results: Correlation analyses revealed that inhibin-B and ultrasonographically-defined antral and histologically-defined pre-antral follicle numbers decreased significantly by increasing age. Antral follicle numbers decreased significantly by increases in luteinizing hormone, yet insignificantly by increases in follicle-stimulating hormone. Patients with higher inhibin-B levels had also significantly higher histologically-defined pre-antral follicle numbers. There were also significant correlations between ovarian volumes and antral follicle numbers, and between both histologically-defined pre-antral follicle numbers and ultrasonographically-defined ovarian volumes and antral follicle numbers. Multiple regression analyses including all variables and co-factors that were shown to be correlated with histologically-defined pre-antral follicle numbers revealed inhibin-B ve ultrasonographically-defined antral follicle numbers to be the only significant independent predictors of the histologically-defined ovarian follicle pool. Conclusion: Antral follicle number and inhibin-B are independent predictors of the histologically-defined follicle pool.