E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2005 - Volume 15 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2952 Viewed765 Downloaded

Incidental Diagnosis of Primary Fallopian Tube Carcinoma at Vaginal Hysterectomy and Bilateral Salpingooophorectomy in a Patient with Uterine Prolapse and No Macroscopically Pathological Findings on Ovaries and Tuba Uterine
Makroskopik Olarak Over Ve Tubalarında Patolojik Bulgusu Bulunmayan, Uterus Prolapsusu Olan Bir Hastada Vajinal Histerektomi Ve Bilateral Salpingooferektomi Sırasında Tesadüfi Primer Fallop Tüp Kanseri Teşhisi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2005;15(4):222-4

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Bu vaka takdiminde rahim sarkması şikayeti ile kliniğimize başvuran ve yapılan vajinal histerektomi ve bilateral salpingooferektomi işlemi sonrası primer fallop tüpü adenokarsinomu tanısı konan 52 yaşındaki bir hastayı sunuyoruz. Adenokarsinom tanısının ardından hastaya pelvik, paraaortik lenf nodu diseksiyonu, periton yıkama ve apendektomi işlemleri yapıldı. Otuz beş lenf nodundan ikisinde metastaz tespit edilen hastada tümör, FIGO sınıflamasına göre Evre IIIC olarak sınıflandırıldı. Histerektomi planlanan tüm postmenopazal hastalarda, olası jinekolojik kanserlerin teşhis imkanı için, transvajinal ultrasonografi ve elektif ooferektomi yapılmasını öneriyoruz.
ABSTRACT
A 52-year old woman with uterine prolapse who was diagnosed as primary fallopian adenocarcinoma following pathological evaluation of the vaginal hysterectomy and bilateral salpingooophorectomy specimen was presented. After adenocarcinoma diagnosis, the patient had undergone pelvic, paraaortic lymph node dissection, peritoneal washing , peritoneal sample biopsy, omentectomy and appendectomy. She was staged as FIGO IIIC because of two positive lymph nodes out of 35 lymph nodes. We suggest transvaginal ultrasonography and elective oophorectomy to be performed in all postmenopausal patients undergoing hysterectomy for the possible diagnosis of gynecologic malignancies.