E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 10 Jul 2013
Year 2013 - Volume 23 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
1616 Viewed769 Downloaded

Is Office Hysteroscopy Potentially Beneficial for Infertile Patients Prior to IVF Cycles?
IVF Siklusları Öncesi İnfertil Hastalarda Ofis Histeroskopi Yapılması Faydalı mıdır?

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2013;23(3):148-53

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Objective: The objective of our study was to evaluate the prevalence of uterine abnormalities detected by office hysteroscopy prior to in vitro fertilization in asymptomatic patients. Material and Methods: We performed a retrospective analysis to determine the prevalence of unsuspected uterine abnormalities detected by office hysteroscopy. A total 571 patients who applied for in vitro fertilization underwent office hysteroscopy. All patients were evaluated with a basic infertility work-up, consisting of medical history collection, a physical examination and hormonal status and semen analyses. Furthermore, transvaginal sonography, saline infusion sonography and office hysteroscopy were performed on all patients. Results: Between September 2008 and November 2010, 571 infertility patients visited our clinic. All patients were assessed for in vitro fertilization. We planned office hysteroscopy for all patients prior to in vitro fertilization. In particular, in this study, we aimed to evaluate the importance of office hysteroscopy in patients who have a normal ultrasonographic diagnosis. We determined 11.8% (n=59) endometrial polyps and 5.8% (n=27) septa by office hysteroscopy. We mostly found these abnormalities in primary infertility patients. Conclusion: The intrauterine environment is an important factor for implantation in in vitro fertilization cycles. Uterine cavity pathologies can decrease implantation rates. Congenital uterine malformations are also thought to play a role in delaying natural conception. Hysteroscopy usually enables a more accurate diagnosis than other uterine cavity screening methods. Office hysteroscopy may be a part of the routine evaluation of infertility patients, even in patients with a normal transvaginal ultrasound, and especially in secondary infertility patients. These patients' uterine cavity abnormality rate is higher than in primary infertility patients according to proportional measurement.
ÖZET
Amaç: Çalışmamızın amacı, asemptomatik hastalarda in-vitro fertilizasyon öncesi ofis histeroskopi ile uterin patolojilerin prevalansını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Ofis histeroskopi ile, kuşkulanılmayan uterin patolojilerin prevalansını değerlendirmek için retrospektif bir analiz yapıldı. IVF için başvuran toplam 571 hastaya ofis histeroskopi yapıldı. Transvajinal sonografi ve salin infüzyon sonografi de bütün hastalara uygulandı. Bütün olgular temel infertilite değerlendirmesine alındı (öykü, fizik muayene, hormon profili ve semen analizi); takiben bütün hastalara transvajinal sonografi, salin infüzyon sonografi ve ofis histeroskopi uygulandı. Bulgular: 2008 Eylül ile 2010 Kasım tarihleri arasında kliniğimize başvuran ve in-vitro fertilizasyon planlanan 571 hasta çalışma grubu olarak belirlendi. Bu hastalar in-vitro fertilizasyon açısından ayrıntılı olarak değerlendirmeye alındı. İn-vitro fertilizasyon öncesi bütün hastalara ofis histeroskopi yapılması planlandı. Bu çalışmada özellikle normal ultrasonografik bulgulara sahip olan hastalarda ofis histeroskopinin önemini vurgulamayı amaçladık. Ofis histeroskopi ile %11,8 (n:59) endometrial polip, %5.8 (n:27) septum saptanmıştır. Bu anomalileri daha sıklıkla primer infertil hastalarda saptadık. Sonuç: IVF sikluslarında intrauterin çevre implantasyon için önemli bir faktördür. Uterin kavite patolojileri implantasyon oranlarını düşürmektedir. Konjenital uterin anomalilerin doğal konsepsiyonu engelleme açısından rolü olduğu da düşünülmektedir. Histeroskopi genelde diğer uterin kavite görüntüleme metodlarına göre daha doğru tanı sağlamaktadır. Histeroskopi, özellikle sekonder infertil hastalarda uterin kavite anomalileri primer infertil olgulara göre oransal ölçümlere göre daha sık olması nedenli ve normal transvajinal ultrasonografi bulguları olan infertil olan hastalarda rutin değerlendirmenin bir parçası olmalıdır.