E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 14 Jul 2015
Year 2015 - Volume 25 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
4282 Viewed1457 Downloaded

Most Cited Articles in Obstetrics & Gynecology from Turkey
Kadın Hastalıkları ve Doğum Alanında Türkiye'den Yayımlanmış ve En Çok Atıf Almış Olan Makaleler

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2015;25(3):181-6
DOI: 10.5336/gynobstet.2015-45691
Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Makalelerin değerlendirilmesinde kullanılan bir parametre de makalenin aldığı atıf sayısıdır. Bir makalenin aldığı atıf sayısı, makalenin kalitesini belirlemek için tek başına bir kriter olmasa da, makalenin bilimsel ortama katkısı ve yazarın akademik etkinliği hakkında önemli bilgi sağlar. Bu çalışmada, ülkemizde kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinden yapılmış olan ve uluslararası literatürde en yüksek atıf alan makalelerin bulunarak, kadın hastalıkları ve doğum bölümü ile ilgili Türkiye'den dünya literatürüne en çok hangi yönde katkı sağlandığının araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: İnternet üzerinden ''Science Citation Index Expanded'' dergi veri tabanı kullanılarak, Türkiye'den kadın hastalıkları ve doğum kliniklerinden yayımlanmış olan ve en çok atıf alan ilk 50 makale araştırılmak istendi. Eşit atıf sayısı sebebiyle 53 makale incelenerek makalelerin aldığı atıf sayısı, yayımlanmış kurum ve şehir, yazar ismi, yayımlanma yılı, çalışma tipi, çalışma konusu, hangi dergide yayımlandığı kayıt edildi. Bulgular: En çok atıf alan 53 makalenin %42'si infertilite, %28'i jinekolojik hastalıklar ile ilgili idi. Sekiz makale 100'den fazla atıf aldı. Yayınların %42'si üç büyük şehrimizden idi. En sık yayınlar 2000-2006 tarihleri arasında yapıldı. Sonuç: Türkiye'den yapılarak yayımlanan ve uluslararası alanda en çok atıf alan makalelerin infertilite ile ilgili konularda olduğu görülmüştür. En çok atıf alan makaleleri bilmek, Türkiye'den dünya literatürüne en çok hangi konuda katkı sağlandığının bilinmesi açısından önemlidir.
ABSTRACT
Objective: Citation number of an article is an important parameter for assesment of article. It is not the only criterion for detection the quality of article but it gives important informations about contribution of article to scientific area and academic strenght of author. In this article, we search mostly cited articles among the obstetrics and gynecology departments in Turkey and their contribuiton to world literature. Material and Methods: Mostly cited 50 articles of obstetrics and gynecology department in Turkey searched though science citation index expanded database by web 53 articles detected because of equal citation number. Citation number of articles, name of author of article, type of research, subject of research, name of journal at which article is published, date of publishment and name of institution in which article is written and name of city in which institue is stuated were noted. Results: Among 53 articles, most commonly studied subjects are, infertility (42%), gynecologic diseases (28%). Eight articles have been cited by more than one hundred article. 42% of articlec were published from our three big cities. Article were published mostly between years 2000-2006. Conclusion: Articles about infertility were mostly cited ones among obstetrics and gynecology deparment in Turkey. We must know mostly cited articles to understand in which areas Turkey contributes to world literature.