E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2009 - Volume 19 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
3569 Viewed1710 Downloaded

Negative Effects of Caffeine Consumption on Pregnancy: Review
Kafein Alımının Gebelik Üzerine Olumsuz Etkileri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2009;19(1):45-9

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Günümüzde kafein, uyarıcı bir madde olarak çeşitli içecek, yiyecek ve ilaç bileşiminde bulunmakta ve dünya genelinde kullanılmaktadır. Kafein genellikle zihinsel uyanıklığı artırma, enerji verme ve bireye kendini iyi hissettirme gibi olumlu etkilere sahiptir. Kafein gebelikte çok hızlı bir şekilde plesanta aracılığı ile fetüsün dolaşımına katılır. Fetüsün yeterli enzim sistemleri gelişmediği için kafein metabolizması çok uzun süre alır. Günlük yaşamda sıkça kullanılmakta olan kafeinli içecekler, gebelikte yüksek dozda (300 mg/gün-3 bardak/gün) tüketildiği takdirde; gebeliğin oluşumu, gebelik sürecinde fetüsün gelişimi ve doğum sonu dönemde yenidoğan üzerinde birçok olumsuz etkileri olduğu saptanmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda; kafein kullanımının erken foliküler faz E2 değerini yükselttiği ve fertilizasyon oranını düşürdüğü; anne dolaşımındaki cAMP düzeyini yükselterek fetal hücrelerin gelişimini önlediği ve katekolaminleri yükselterek intervillöz plesantal kanı azalttığı ve bunun sonucunda fetüste yarık damak ve eksik parmak gibi çeşitli malformasyonlara ve spontan abortusa neden olduğu; mRNA yapımını baskıladığı ve bunun sonucunda plesanta gelişimi için gerekli olan sitotrofoblast hücrelerinin gelişiminin kısıtlandığı ve bu yüzden fetüse yeterince besin ve oksijen transferinin yapılamaması sonucu intrauterin gelişme geriliği ve ölü doğuma neden olduğu; yenidoğanda düşük doğum ağırlığı, irritabilite, taşikardi ve ani bebek ölümü sendromu risklerini artırdığı belirtilmiştir. Tüm bu olumsuz etkiler göz önünde bulundurulduğunda, ülkemizde gebelikte kafein alımı ve olumsuz etkileri konusunda geniş çaplı araştırmalar yapılması ve çalışmaların sonuçlarına göre gebelerin kafein kullanımı hakkında eğitilmesi gerekmektedir.
ABSTRACT
Today, caffeine is widely used in different beverages, foods and drug composition as a psychoactive substance. Caffeine is generally have positive effects such as enhanced mental alertness, energy, and a sense of well-being in the individual. Caffeine interfere to fetal circulation very quickly by placenta in pregnancy. Caffeine metabolism takes very long time because of immature developement of fetal enzyme systems. If caffeined drinks, in daily life which are consumed frequently, are consumed high dose (300 mg/day, 3 cups/day) in pregnancy, it was determined that there are many negative effects on fertilization, fetus developement in pregnancy process and infant in postpartum period. Studies show that; caffeine decreases the fertility rate by increasing the early follicular phase E2; caffeine may cause different malformation as cleft palate and absent finger of fetus, spontane abortion by decreasing fetal cell developement by increasing the cAMP rate in maternal circulation and decreasing intervillos placental blood by increasing cathecholamines in maternal circulation; may cause intrauterine growth retardation and stillbirth by pressuring mRNA formation and a result of this limiting cytotrophoblastical cells developement that essential for placental formation and in this way it can't be transferred adequate food and oxygen to fetus and may cause low birth weight, irritabilitation, taschicardia and sudden baby death sendrome on infant. If all of these negative effects bear in mind, it must be made exhaustive researches about caffeine consumption and its negative effects in pregnancy and pregnants must be educated about caffeine consumption in pregnancy according to researchs findings, in our country.