E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 12 Oct 2012
Year 2012 - Volume 22 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
2333 Viewed1786 Downloaded

Resections in Liver Metastases: Basic Principles and Surgical Approach in Ovarian Origin Metastases: Review
Karaciğer Metastazlarında Rezeksiyon: Genel Prensipler ve Over Kökenli Metastazlarda Cerrahi Yaklaşım

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2012;22(4):234-40

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Literatürde kolorektal kökenli metakron karaciğer metastazların rezeksiyonunun etkinliği ile ilgili çok sayıda araştırma bulunmasına karşın over kanserine bağlı karaciğer metastazlarının cerrahi tedavisi hakkında sınırlı veri mevcuttur. Diğer taraftan kolorektal hepatik metastazların rezeksiyonundan iyi sonuçlar elde edilmesi, non-kolorektal kökenli hepatik metastazların cerrahi tedavisi konusunda cesaret vermiştir. Kolorektal kökenli metastazlarda rezeksiyon uygulanan hastalarda 5 yıllık sağkalım %35-40 arasında değişmektedir. Bununla birlikte metastatik karaciğeri olan çoğu hasta anrezektabl hastalığa sahiptir ve çok az sayıda hasta rezeksiyon için adaydır. Ekstrahepatik hastalık mevcudiyeti ve rezeksiyon sonrası marjin pozitifliği kötü prognoz ve artmış rekürrens ile ilişkilidir. Over kanserinde ise senkron veya metakron karaciğer parankim metastazının varlığı ileri evre hastalık, kötü tümör biyolojisi ve kötü prognozun göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle bu grup hastalar uzun yıllardır sitoredüktif cerrahi için uygun aday olarak görülmemişlerdir. Over kanserine bağlı hepatik metastazların rezeksiyonu sonrası ortalama sağkalım 7 ay ile 94 ay arasında değişmekte, bir geniş çalışmada ise ortalama 26,3 ay olarak verilmektedir. Bununla birlikte, ister kolorektal orjinli olsun ister overyan orjinli, herhangi bir karaciğer rezeksiyonu uygulaması ileri düzeyde teknik bilgi ve beceri gerektiren işlemdir. Bu makalede, over kanseri hepatik metastazlarında rezeksiyonun temel prensipleri ve teknikleri, rezeksiyon sonuçları ve rezeksiyona alternatif yöntemler gözden geçirilmektedir.
ABSTRACT
Despite many studies about resection of metachronous colorectal liver metastases, there are limited data on the effectiveness of resection of ovarian liver metastases in the literature. However, obtaining best results from surgical treatment of liver metastases of colorectal origin has encouraged clinicians to resect liver metastases of ovarian origin. 5-year survival rate in patients underwent liver resection for colorectal metastases varies between 35% and 40%. However, most of patients having metastatic liver have unresectabl disease and only few patients canditate for resection. Presence of extrahepatic disease and positive surgical margings after resection are related to unfavorable prognosis and increased recurrence. In ovarian cancer, synchronous or metachronous paranchimal liver metastasis is associated with advanced stage, aggressive tumor behaviour and poor prognosis. This group of patients, therefore, have not been found an appropriate canditade for cytoreductive surgery for a long time. After resection of ovarian liver metastateses, mean survival varies between 7 and 94 months with reported the mean 26.3 months in a lage series. However, any liver resection performed for liver metastasis by colorectal, ovarian or other origines is a procedure which requires advanced surgical knowledge and skill. In this paper, basic principles, techniques and oncological results of, and alternatives to liver resection for ovarian cancer liver metastases are reviwed.