E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1992 - Volume 2 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2273 Viewed2225 Downloaded

Assessment Of Cases Managed Via Laparoscopic Ovarian Cyst Aspiration
Laparoskopi Yoluyla Over Kist Aspirasyonu Yapılan Vakaların Değerlendirilmesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1992;2(2):139-42

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
İnfertilite kliniğimize değişik endikasyonlarla laparoskopik tetkik için yatırılan ve birlikte over kisti bulunan bir grup hastada, laparoskopi yoluyla kist aspirasyonu yapıldı. Makroskopik olarak benign, unilateral, uniloküler, düzgün duvarlı, mobil, laparoskop ışığında transluminasyon veren ve 8 cm'den daha küçük olan bu kistlerde aspirasyonun laparotomiye gerek kalmadan yeterli iyileşmeyi sağladığı ve nüks görülmediği tespit edilmekle beraber, histopatolojik tanının konulamamasından dolayı, tek başına bu işlemin tatminkar olmadığı sonucuna varıldı.
ABSTRACT
Aspiration was performed via laparoscopy in a group of patients of ovarian cysts, accepted to infertility department with various indications for laparoscopic examination. Although, it has been concluded that cysts, macroscopically smaller than 8 cm in size, could be sufficiently cured by aspiration and no recurrence was seen, laparoscopic aspiration of ovarian cysts is unsatisfactory alone as the cysts are left without being histologically examined.