E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1995 - Volume 5 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2439 Viewed2562 Downloaded

Clinical Feature And Treatment Modalities Of Mature Cystic Teratomas
Matur Kistik Teratomlarda Klinik ve Tedavi Yaklaşımları

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1995;5(4):303-6

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Son 4 yılda kliniğimizde opere edilen matür kistik teratomların klinik ve patolojik özellikleri ile tedavi yaklaşımlarını değerlendirmek. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD, Ankara. Materyel ve Metod: Ocak 1990-Şubat 1995 tarihleri arasında opere edilen 28 matür kistik teratom vakası retrospektif olarak klinik, patolojik özellikleri ve tedavi yaklaşımları yönünden incelendi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 34.63, en sık şikayet olarak kasık veya karın ağrısı saptandı. Olguların %57.14'ü asemptomatikti. Hastaların 2'sinde torsiyon 2'sinde rüptür olduğu bulundu. Olguların %17.85'ine (5 olgu) radikal cerrahi uygulanırken %82.14'üne (23 olgu) de konservatif tedavi uygulandı. Sonuç: Çocuk isteği olan ve perimenopozal veya menopozal yaş grubunda olmayan olgularda konservatif tedavi uygulanmalıdır. Laparoskopik yaklaşım daha önce süpüre olmamışsa olguların tümüne güvenle ve başarılı bir şekilde uygulanabilir görünmektedir.
ABSTRACT
Objective: To evaluate the clinic and pathologic findings and therapy modularities of patients who had been operated for mature cystic teratom in our clinic. Institution: Gazi University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, Ankara. Material and Methods: The records of 28 patients who had been operated for mature cystic teratom were evaluated. Results: The mean age of patients was 34.63 years 57% of the patients were asymptomatic. There were 2 torsion and 2 rupture in patients. We have treated 17.85% of patients by radical surgery and 82.14% conservatively. Conclusion: In patients who wishes to preserve their child-bearing ability and not at perimenopausal and menopausal age group conservative treatment should be preferred. Laparoscopic approach seems to be safe and effective in patients who had not supurated before.