E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2010 - Volume 20 - Issue 3

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
1538 Viewed755 Downloaded

Miliary Tuberculosis in a Pregnant Woman Who is on Hemodialysis: Case Report
Hemodiyalize Giren Bir Gebede Milier Tüberküloz

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2010;20(3):199-202

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Miliary tuberculosis is rare during pregnancy. A 34-year-old multipara woman on hemodialysis for chronic renal failure presented with fever and cough. Although the chest X-ray was suggestive of tuberculosis, the skin test and the sputum smear were negative and the patient was initially treated for bacterial pneumonia. Mycobacterium tuberculosis was detected in blood culture 4 days later. The patient was put on anti- tuberculosis treatment and continued hemodialysis. She was followed up weekly and the pregnancy was uneventful until she was admitted with preterm labor at the 27th week. She responded to tocolytic treatment initially. After the induction of pulmonary maturity, tocolysis was discontinued and the patient delivered an 860-gram female baby who did well after a long time in neonatal intensive care unit.
ÖZET
Milier tüberküloz gebelikte nadir görülür. Kronik böbrek yetmezliği nedeni ile hemodiyalize giren 34 yaşında multipar bir hasta ateş ve öksürük ile başvurdu. Akciğer filmi tüberküloz düşündürmesine rağmen, cilt testi ve balgam yayması negatif olduğu için hastaya bakteriyel pnömoni öntanısı ile tedavi verildi. Dört gün sonra kan kültüründe mikobakterium tüberkülozis üremesi üzerine hastaya anti-tüberküloz tedavi başlandı ve hemodiyalize devam etti. Yirmi yedinci haftada preterm eylem ile başvurana kadar haftalık olarak sorunsuz takip edildi. Tokolitik tedaviye yanıt verdi. Pulmoner maturasyonunun indüksiyonu tamamlandıktan sonra tokoliz kesildi ve hasta eyleme girdi. Olgumuz 860 gram kız bebek doğurdu. Bebek uzun süre yoğun bakımda kaldıktan sonra sağlıklı olarak taburcu oldu.