E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2008 - Volume 18 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
3286 Viewed3899 Downloaded

Ovarian Hyperstimulation Syndrome: Management and Nursing Care Guideline: Review
Ovarian Hiperstimulasyon Sendromu: Yönetimi ve Hemşirelik Bakım Kılavuzu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2008;18(2):98-105

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Over stimülasyonu yönteminin en bilinen komplikasyonu, Ovarian Hiperstimülasyon Sendromu (OHSS)'dur. Sıklıkla in-vitro fertilizasyon tedavisinde ortaya çıkan OHSS, erken gebelikte ya da luteal fazda meydana gelen, nadir görülen, ciddi ve yaşamı tehdit eden, iatrojenik bir komplikasyondur.Hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üç seviyede sınıflandırılan sendromun başlangıcında, abdominal distansiyonla birlikte overlerin boyutunda artış meydana gelmektedir. Sendrom ilerledikçe overlerde kistik yapılar, ağrı, bulantı, kusma, diare nedeniyle renal yetmezlik, tromboembolik fenomen, hemokonsantrasyon, plevral effüzyona kadar ilerleyen bir tablo ortaya çıkmaktadır. OHSS'de hemşirelik bakım yönetimi hastanın semptomlarına ve OHSS'nin düzeyine göre değişmektedir. Hafif düzey OHSS olan bireyin takibi evinde sürdürülür. Orta ve şiddetli düzey OHSS'si olan kadının takibi hastanede gerçekleşir. Hemşire hastanede bakımı planlarken ağırlıklı olarak bakım verici, rehabilite edici, destekleyici, tanılayıcı ve tedavi edici rollerini yerine getirir. Bakım kılavuzunun kullanılması hastaların kaliteli bir bakım almasını sağlayacaktır. Bu bağlamda, bu çalışmada, OHSS açısından risk grubuna giren ve OHSS olan hastalara bakım veren hemşireler için bir bakım kılavuzu düzenlenmiştir. Kılavuzun amacı, hemşirelik bakımının güvenli, bütüncül ve kapsamlı bir şekilde sunulması için etkili bir araç oluşturmaktır. Bu kılavuzda konu, hafif OHSS ile orta ve şiddetli OHSS'de hemşirelik bakım yönetimi olmak üzere iki başlık altında düzenlenmiştir.
ABSTRACT
The most reported complication for the ovarian stimulation method is Ovarian Hyperstimulation Syndrome (OHSS). The syndrome is classified in three levels as mild, moderate and severe and begins with abdominal distention and increase in size of the ovaries. As the syndrome advances, cysts develop in the ovaries and the clinical picture includes pain, nausea, vomiting, renal insufficiency from diarrhea, thromboembolitic phenomena, hemoconcentration and pleural effusion. Nursing care methods in OHSS vary according to level of OHSS. Individuals with mild OHSS are monitored at home. Women with moderate and severe levels of OHSS are monitored in the hospital. Nurses planning the in-hospital care of these patients, fulfill roles of care-giver, rehabilitator, supporter, diagnostician and treatment-provider. Using care guidelines provide quality and efficient care for patients. In this context, nursing care guidelines for nurses caring for patients with OHSS and those at risk for OHSS was. The purpose of the guidelines was to have an effective tool for the provision of safe, holistic and comprehensive nursing care. In these guidelines the method of nursing care in OHSS was divided under two headings: Mild OHSS nursing care management and moderate or severe OHSS nursing care management.