E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 05 Mar 2012
Year 2012 - Volume 22 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2615 Viewed754 Downloaded

Serum IL-2, IL-10 Concentration and Th1/Th2 Balance in Preeclampsia
Preeklampside Maternal Serum IL-2, IL-10 Konsantrasyonları ve Th1/Th2 Dengesi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2012;22(1):1-7

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Preeklampsi; etiyolojisi halen net olarak bilinmeyen multisistemik bir hastalıktır. Bu çalışmanın amacı, bazı interlökin (IL-2, IL-10)'lerin preeklampsi etiyolojisindeki rolünü immünmodülatuar açıdan tanımlamaktı. Gereç ve Yöntemler: Çalışma grubu 44 preeklamptik gebeden (25 hafif, 12 ağır ve 7 HELLP sendromlu) oluşturuldu. Kırk dört sağlıklı gebe ise kontrol grubuna dâhil edildi. Serum IL-2 ve IL-10 konsantrasyonları kemiluminesan immunoassay yöntemi ile çalışıldı. Bulgular: Serum IL-2 konsantrasyonu preeklamptik hasta grubunda normotansif gebelerle karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksekti (p<0,001). Serum IL-10 konsantrasyonları ise iki grup arasında benzerdi. Preeklamptik hasta grubunda Th1/Th2 dengesi Th1 yönünde iken, normotansif gebelerde Th1/Th2 dengesi Th2 lehineydi. Preeklamptik gebe grubu hafif preeklampsi, ağır preeklampsi ve HELLP grubu olarak sınıflandırıldığında, gruplar arasında Th1/Th2 (IL-2/IL-10) oranları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Elde ettiğimiz sonuçlar; preeklamptik hastalarda Th1/Th2 imbalansı olduğunu ve preeklampsinin Th1 tip predominant-proinflamatuar immün bozukluk olabileceğini gösterdi. Bu konuda yapılacak daha sonraki çalışmalar; preeklampsinin patofizyolojisini anlamaya ve maternal ve fetal iyilik halinin gelişmesine katkıda bulunacaktır.
ABSTRACT
Objective: Preeclampsia is a multisystemic disorder of unknown etiology. The objective of this study was to determine the role of some interleukins (IL-2, IL-10) in the etiology of preeclampsia from an immunmodulatuar view. Material and Methods: The study group consisted of 44 pregnant women with preeclampsia (25 mild, 12 severe and 7 HELLP syndrome), 44 healthy pregnant women comprised the control group. The serum concentration of IL-2 and IL-10 was measured with chemiluminescent immunassay procedure. Results: The serum IL-2 concentration was significantly higher in the women with preeclampsia compare with normotensive pregnancies (p<0.001). Concentrations of serum IL- 10 were similar in both groups. The balance of Th1/Th2 shifted to Th1 type immunity in preeclamptic pregnancies and in normotensive pregnancies the balance of Th1/Th2 shifted to Th2 type immunity. There were no significant differences observed in the Th1/Th2 balance among mild preeclampsia, severe preeclampsia and HELLP groups. Conclusion: These results suggest that in patients with preeclampsia there is Th1/Th2 imbalance with predominant-preinflamatory Th1 immunity. Development in understanding the pathophysiology of preeclampsia could improve maternal and fetal well-being.