E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 05 Mar 2012
Year 2012 - Volume 22 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
2480 Viewed808 Downloaded

Prognostic Significance of Uterine Artery Doppler Findings in Preeclampsia
Preeklampside Uterin Arter Doppler Bulgularının Prognostik Etkinliği

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2012;22(1):36-41

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Preeklampsi olgularımızda uterin arter Doppler bulgularının prognostik etkinliğini araştırmaktır. Gereç ve Yöntemler: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Ocak 2005-Nisan 2011 tarihleri arasında doğum yapan 162 preeklampsi olgusu retrospektif olarak değerlendirildi. Erken ve geç-preeklampsi, sırasıyla 34 gebelik haftası öncesi ve 34 gebelik haftası ve üzerinde tanıları konulan olgular olarak tanımlandı. Preeklampsi tanısı konulan olgulara uterin arter Doppler incelemesi yapıldı. Olguların perinatal ve obstetrik sonuçları değerlendirildi. Bulgular: Maternal mortalite gözlenmedi ve perinatal mortalite oranı %28,4 olarak tespit edildi. Maternal komplikasyonlar sadece ağır preeklampsi olgularında gözlendi. Ağır ve hafif preeklampsi olguları arasında düşük doğum ağırlığı, ölü doğum ve erken neonatal ölüm sıklıkları açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Anormal uterin arter Doppler bulgusu sıklığı erken-preeklampsi olgularında geç-preeklampsi olgularına kıyasla anlamlı olarak yüksek oranda saptandı (sırasıyla %73,2 ve %29,2) (p=0,001). Geç-preeklampsi grubunda fetal ve neonatal mortalite gözlenmedi. Erken ve geç preeklampsi olgularında anormal uterin arter Doppler bulgusu ile birlikte olanlarda düşük doğum ağırlığı ve 5. dk Apgar skoru <7 sıklıkları, fetal ve neonatal mortalite oranları anlamlı olarak yüksek oranlarda saptandı (p<0,01). Sonuç: Preeklampsi olgularında uterin arter Doppler anormallikleri önemli bir prognostik faktördür. Erken başlangıç ve anormal uterin arter Doppler bulguları plasentasyon sorunlarını gösterir ve olumsuz perinatal sonuçlarla ilişkilidir.
ABSTRACT
Objective: To evaluate the prognostic significance of uterine artery Doppler in women with preeclampsia. Material and Methods: 162 women with preeclampsia who delivered in Cerrhapaşa Medical Faculty Department of Obstetrics and Gynecology between January 2005-April 2011 were included in the study. Early and late-preeclampsia was defined as that delivered before and after 34 gestational weeks. Uterine artery Doppler evaluation was performed to preeclamptic cases. Perinatal and obstetric outcomes were evaluated. Results: There was no maternal mortality and perinatal mortality rate was 28.4%. Maternal complications occured only in cases with severe preeclampsia. No significant differences were observed in the incidences of low birth weight, stillbirth and early neonatal death rates between mild and severe preeclampsia (p>0.05). The incidence of abnormal uterine artery velocity waveform was significantly higher in the early than late onset preeclampsia (73.2% vs 29.2%) (p=0.001). There was no stillbirth and early neonatal death observed in late-preeclampsia cases. The incidences of low birth weight, Apgar score <7 at 5 min, stillbirth and early neonatal death rates were significantly higher in women with early and late onset preeclampsia with abnormal uterine artery Doppler (p<0.01). Conclusion: Uterine artery Doppler abnormality is an important prognostic factor for women with preeclampsia. Early-onset disease with uterine artery Doppler abnormality mainly define placentation problem and has a higher perinatal adverse outcome.