E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2008 - Volume 18 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

CASE REPORTS
2558 Viewed850 Downloaded

Prenatal Ultrasonographic Diagnosis of Acrania Associated with Amniotic Band Syndrome
Amniyotik Bant Sendromunun Eşlik Ettiği Bir Akranya Olgusunun Ultrason ile Prenatal Tanısı

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2008;18(4):266-9

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Akranya, kafatasının düz kemiklerinin yokluğu ve anormal beyin gelişimi ile kendini gösteren nadir ve ölümcül bir anomalidir. Olgumuzda akranyaya eşlik eden amniotik bant sendromu vardı. Ultrason muayenesi sırasında plasenta ile fetüs başının yakın komşulukta olması ve bu ilişkinin inceleme boyunca devam etmesi dikkat çekti. Ultrason muayenesinde akranya saptandığında fetüsün duruşu dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Fetüs başı ile plasenta arasında inceleme süresince bozulmayan bir yakın ilişki saptanırsa amniotik bant sendromundan şüphelenilmelidir.
ABSTRACT
Acrania is a rare and lethal malformation characterized by absence of the flat bones of the cranial vault and abnormal development of the cerebral hemispheres. We have observed an acrania case accompanied with amniotic band syndrome. During ultrasound examination, fetal head was in close relation with placental tissue and this position maintained during the observation. When acrania was detected in ultrasonography, fetal position should be evaluated carefully. If there is a close contact between fetal head and placenta, and if fetus keeps this position during the entire examination, the presence of amniotic band syndrome should be suspected.