E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2002 - Volume 12 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2556 Viewed687 Downloaded

Retrospective Analysis Of 623 Preeclamptic Patients In Zekai Tahir Burak Women's Hospital
Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Doğum Yapan 623 Preeklamptik Hastanın Retrospektif Analizi

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2002;12(1):38-42

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Preeklamptik hastaların klinik özelliklerinin ve preeklampsiye bağlı gelişen komplikasyonların değerlendirilmesiÇalışmanın Yapıldığı Yer: Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma HastanesiMateryel ve Metod: Mart-1996 ve Kasım-1999 arasında doğum yapan 623 preeklamptik hastanın dosyası retrospektif olarak incelendi. Bulgular "students t test" ile değerlendirildi.Bulgular: Hastaların %18.5inde en az bir adet komplikasyon, %11inde HELLP sendromu, %9unda hematolojik komplikasyonlar, %2.2sinde eklampsi geliştiği saptandı.Sonuç: Preeklampsinin yüksek komplikasyon oranları, hastaların takip ve tedavilerinin maternal ve neonatal yoğun bakım üniteleri ile kan bankası olanaklarının sağlandığı üçüncü basamak hastanelerde yapılmasını zorunlu hale getirmektedir.
ABSTRACT
Objective: Evaluation of preeclamptic patients with respect to developing complications.Institution: Zekai Tahir Burak Womens HospitalMaterials and Methods: Six hundred and twenty-three preeclamptic patients giving birth between March 1996 and November 1999 were analysed retrospectively. Students t-test was used for statistical evaluation.Results: 18.5% of the patients developed at least one complication whereas HELLP syndrome, hematological complications and eclampsia developed in 11%, 9% and 2.2% of the patients respectively. Conclusion: High complication rates in preeclampsia mandates the management of those patients to be carried out in a tertiary care setting where maternal-neonatal intensive care units and blood bank facilities are readily available.