E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 30 Jan 2013
Year 2013 - Volume 23 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

ORIGINAL RESEARCH
1557 Viewed718 Downloaded

Retrospective Analysis of One Year-Cesarean Sections in a Tertiary Hospital in Turkey: Various Indications of the Unwritten in the Literature and Intraoperative Surgical Morbidites
Türkiye'de Bir 3. Basamak Hastanesinde Bir Yıllık Sezaryenlerin Retrospektif Analizi: Literatürde Yazılı Olmayan Çeşitli Endikasyonları ve İntraoperatif Cerrahi Morbiditeleri

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2013;23(1):15-8

Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Objective: Cesarean section (CS) is the most common surgical intervention in obstetrics and gynecology departments worldwide. The aim of this study was to attract attention to the excess of non-indications of the literature for cesarean sections and to evaluate intraoperative surgical morbidites of one year-cesarean sections in Medeniyet University Göztepe Training and Research Hospital, Istanbul, Turkey. Material and Methods: A retrospective analysis was conducted on data from 1370 cesarean deliveries which occurred between 1 January 2011 and 31 December 2011 in the Obstetrics and Gynecology Clinic of the Istanbul Medeniyet University Goztepe Training and Research Hospital. Information was collected from maternity records of patients undergoing cesarean delivery. Results: Cesarean sections accounted for 51.1% of all deliveries performed during 2011. The most common reason for CS was repeated CS in annual reports. The last table indicated that intraoperative surgical morbidity of cesarean sections in 2011 was slightly low and the most common one was atony. Conclusion: This study results showed that the rate of cesarean deliveries in a tertiary hospital in Istanbul, Turkey had not been within the range recommended by the Word Health Organization (WHO) depending on many factors. Fortunately, in a hospital with a so high rate of CS, intraoperative surgical morbidity in cesarean deliveries was inconsiderable.
ÖZET
Amaç: Sezaryen, (CS), dünyada obstetri ve jinekoloji bölümlerinde en sık yapılan cerrahi girişimdir. Bu çalışmanın amacı; İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde bir yıl içinde yapılan sezaryenlerin literatür dışı endikasyonlarının fazlalığına dikkat çekmek ve intraoperatif cerrahi morbiditelerini değerlendirmekti. Gereç ve Yöntemler: İstanbul Medeniyet Üniversitesi Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde 1 Ocak 2011-31 Aralık 2011 tarihleri arasında yapılan 1370 sezaryen ile doğumların verileri retrospektif olarak analiz edildi. Veriler; sezaryen ile doğum yapan hastaların endikasyonları ve eğer operasyon sırasında oluştuysa cerrahi morbiditeleri, hastanenin analık kayıtlarından toplandı. Bulgular: Hastanede 2011 yılında gerçekleştirilen tüm doğumların %51,1'i sezaryen ile doğum şeklindeydi. Bir yıllık raporlarda sezaryen için en sık endikasyon eski CS ve mükerrer CS idi. Son tablo gösterdi ki; 2011 sezaryenleri içinde intraoperatif cerrahi morbidite son derece düşüktü ve en sık intraoperatif cerrahi morbidite atoni idi. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları gösterdi ki; Türkiye'de, İstanbul'da, bir 3. basamak sağlık kuruluşunda, sezaryen ile doğumların hızı birçok faktöre bağlı olarak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen sınırlar içinde değildi. Şans olarak, böylesine yüksek sezaryen hızı olan bir 3. basamak sağlık kuruluşunda, intraoperatif cerrahi morbiditesi olan sezaryen ile doğumlar önemsiz derecede az idi.