E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2003 - Volume 13 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
5171 Viewed1691 Downloaded

Sacrospinous Ligament Fixation During Vaginal Hysterectomy
Vaginal Histerektomi Sırasında Sakrospinöz Fiksasyon

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2003;13(4):295-9

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Amaç: Transvaginal sakrospinöz fiksasyonun (SSF) vaginal histerektomi sırasında uygulanmasının etkinliğini değerlendirmek ve uzun dönem takiplerde oluşan vaginal rekürrensleri belirlemek. Çalışmanın Yapıldığı Yer: Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Materyal ve Metod: SSF pelvik rekonstrüktif cerrahinin bir parçası olarak uterovaginal prolapsı olan ve uterosakral kardinal ligament kompleksi zayıf bulunan 65 hastaya ve ayrıca vaginal kubbe prolapsı olan 12 hastaya uygulandı. SSF ek olarak sistosel, rektosel, enterosel tamiri gibi pelvik rekonstrüktif işlemler uygulandı. Postoperatif takipleri bulunan toplam 49 hastada vaginal bölgelerdeki prolaps rekürrensleri değerlendirildi. Bulgular: Toplam 49 hastanın ortalama olarak 38.2 aylık takibinde bir hastada (%2) vaginal kubbede prolaps saptandı. En sık rekürrens saptanan bölge anterior vaginal duvardı. Dört (%8) hastada I. derece, üç (%6) hastada ise II. derece sistosel olduğu belirlendi. Hastaların %4ünde (2 hasta) rektosel gelişti. Hiç bir hastada intraoperatif komplikasyon gözlenmedi. En sık postoperatif komplikasyonlar üriner enfeksiyon (%10), idrar yapmakta zorluk (%9), ve geçici siatik nevralji (%5) olarak belirlendi. İki hasta (%4) operasyon sonrasında disparoni geliştiğini bildirdi. Sonuç: Sonuç olarak, vaginal histerektomi sırasında cerrahi olarak uterosakral kardinal ligament kompleksi zayıf olan hastalarda SSF uygulaması potansiyel kubbe prolapsını önlemede etkili ve güvenilir bir yöntem gibi görünmektedir. İntra ve postoperatif komplikasyon oranı düşüktür. Uzun dönemde görülen en sık rekürrens anterior vaginal duvarda olmaktadır.
ABSTRACT
Objective: This study was done to evaluate the effectiveness of SSF performed during vaginal hysterectomy for uterovagi-nal prolapse and to document its long term effects on vagi-nal recurrent prolapses. Institution: Dokuz Eylül University Faculty of Medicine De-partment of Obstetrics and Gynecology Material and Methods: Transvaginal SSF was used as a part of pelvic reconstructive surgery for uterovaginal prolapse in 65 patients with weak uterosacral-cardinal ligament complex and in the treatment of vault prolapse in 12 patients. Sacro-spinous fixation was combined with other reconstructive procedures to repair the coexisting cystocele, rectocele and enterocele. Follow-up examination was available for 49 pa-tients. Results: Vaginal vault prolapse was detected in one patient (2%) with a mean follow-up of 38.2 months. The most frequent site of recurrence was the anterior vaginal walls with 8% grade 1 (4 patients), and 6% grade 2 (3 patients) cystoceles were noted. Two (4%) patients developed rectocele. None of the patients had intraoperative complication. Urinary tract infection (10%), voiding dysfunction (9%) and temporary sciatic neuralgia (5%) were the most common postoperative complications. Two (4%) patients reported disparonia post-operatively. Conclusion: In patients with surgically weak utrosacralcardinal ligament complex, when performed during vaginal hyster-ectomy, SSF is an effective and safe procedure in avoiding potential vault prolapse and has low intraand postoperative complication rates. Most common site of recur-rence is in the anterior vaginal wall.