E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2004 - Volume 14 - Issue 1

Open Access

Peer Reviewed

EDITORIALS
5698 Viewed

Editorials
Sayı Editöründen


Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
Değerli meslektaşlarım,

Yılda, toplam altı kez yayınlanan tek kadın doğum dergisi olan ''Türkiye Klinikleri Jinekoloji Obstetrik'' derginiz, 2004 yılının ilk sayısı ile siz meslektaşlarının hizmetinde bulunmaya, eskisinden daha da büyük bir şevkle devam etmektedir.

Bunun böyle olmasının en büyük nedeni, derginizin Tübitak A sınıfı hakemli dergilerden olması ve istenildiği zaman her makalenin, dergiye gelişinden, yayına kabul ve basım aşamalarına varıncaya kadar her aşamada ve denetlenebilmesidir. Bilimsel kurulumuzu geniş, dinamik ve her zaman efektif tutmaya gayret ediyoruz. Başka bir deyişle, kurulda bulunan meslektaşlarımız, randomize olarak ilgi alanlarına göre makale değerlendirme aşamasında devamlı olarak görev almaktadırlar. Hangi danışmana, bir yılda ne kadar makale gitmiş, ne kadar süre içinde incelenip geri gönderilmiş, eleştirisiz kabul ve red oranları, danışmanlarca yazarlara konuyla ilgili kaynak desteği verilmiş midir, cevap alınamayanlar, tümünün istatistikleri çıkartılmaktadır. Özellikle adres değişikliklerinde bazı sorunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle adres değişikliği olan kurul üyelerimizin adres, telefon ve e mail değişikliklerini en kısa süre içinde yayınevine bildirmeleri gerekmektedir. Dergi yayın kurulu ve yazı işleride zaman içinde bu güncellemeleri talep etmektedir.

İşte bu saydığım nedenlerle derginiz, makaleleri bilimsel ve objektif kriterlerle, çok titiz olarak değerlendiren, en çok makale gönderilen, zamanında yayınlanan, en çok okunan ve en sık yayınlanan bilimsel dergi olarak yayın hayatına devam etmektedir.

Geçtiğimiz yılda, duayen hocalarımızdan, Cerrahpaşa Tıp fakültesinden Prof. Dr. Selçuk Erez ve Ege Tıp fakültesinden Prof. Dr. Uçar Asena emekliye ayrıldılar. Kadın hastalıkları ve doğum alanındaki üstün hizmetleri nedeniyle dergimiz ve camiamız adına, kendilerine teşekkür eder, kendilerine, sağlıklı ve mutlu yıllar dileriz. Bundan sonra da mesleki, bilimsel ve sosyal-sanatsal aktivitelerine devam edeceklerine inanıyoruz.

Cerrahpaşa kadın doğum anabimdalının 1972-76 yıllarında kürsü başkanlığında da bulunmuş olan, Rüknettin Tözüm hocamızın ''Karaköseden İstanbul Üniversitesine'' adlı kitabı yayınlandı. Kendisini gönülden kutluyoruz. Selçuk Erez hocamızın da ileride yazarlığa devam edeceğine inançla, gelecek yeni yapıtlarını bekliyoruz.

Sizlerin de yakından takip ettiğiniz ''Özürlüler kanun tasarısı taslağı'' geçen yılın son aylarında tartışmaya açıldı. Tasarının 4. maddesinin g bendinde ''Yaşama hakkının kutsallığı ve dokunulmazlığı temelinde özürlü doğma ihtimali gerekçesi ile kürtaja cevaz verilemez'' denilmekteydi. Bu cümle, 1983'te yürürlüğe girmiş olan ''2827 sayılı aile planlaması'' kanununa aykırı görüşler içermekteydi. Özetle isteğe bağlı gebelik sonlandırılmasına karşıt bir görüş içeriyordu. Bilindiği gibi kanunlar birbirlerine ve anayasaya aykırılıklar içeremezler.

Konuyu en son Ocak ayında yapılan ''Sağlık bakanlığı Aile Planlaması Komisyonu'' toplantısından sonra, AÇSAP genel müdür yardımcısı sayın Mehmet Ali Biliker ile görüştük. Konuyla ilgili olarak kendilerine çok sayıda başvuru yapıldığını, yapılan incelemeler sonucunda, bakanlığın yanlışlığın farkına vardığını ve mevcut görüşler ışığında, 2827 sayılı kanun ile uyumsuzluklar içeren taslaktaki g bendinin çıkartıldığını bildirdi.

Tartışmaya açılan bir başka tasarı olan, YÖK kanun taslağı ile ilgili görüşlerimizi gelecek sayılarda dile getireceğiz.

Hepinize, huzur içinde geçireceğiniz, sağlıklı, başarılı ve mutlu bir yeni yıl dilerim.

Saygılarımla.

Prof.Dr. Haldun GÜNER

Editör