E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2005 - Volume 15 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

EDITORIALS
2305 Viewed

Editorials
Sayı Editöründen


Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
Değerli meslektaşlarım,

Pek çoğumuzun tatili göz açıp kapayıncaya kadar bitti, gitti. Okullar açıldı. Yeni akademik yıl başladı. Tatlı dertler yeniden başladı. Genç arkadaşlar, araştırmalara yeniden hız verdiler.

Bu arada önümüzde güz kongrelerimiz var. Bunlardan ilki, 21-23 Eylül'de İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Sitesi'nde yapılacak olan ''III. Ulusal Ürojinekoloji Kongresi''. Hemen ardından yine İstanbul'da, ''14. ESGO (European Society of Gynaecological Oncology) Kongresi'' var. Dergimiz çıktığında çoktan yapılmış olacaklar. 8-11 Eylül tarihlerinde ZTB Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 6. Geleneksel Eğitim Günleri Kongresi yapıldı. Katılmadığımdan detaylı bilgi veremiyorum.

7-8 Eylül tarihlerinde, Etlik Kadın Hastalıkları Eğitim Hastanesi'nde 'Ürojinekoloji Sempozyum ve Workshop'u gerçekleştirildi. Bu toplantının hemen arkasından yapılacak olan Ulusal Ürojinekoloji Kongresi'ni baltalayacağını düşünenlerimiz olduysa da yerel bir toplantı olduğundan, böyle olmadığı düşüncesindeyiz. Toplantıya yurt dışından katılan, Prof. P.E.P. Petros, aslında dünyanın öteki ucunda olan, Avustralya'nın Perth şehrinde çalışıyor. Başka toplantılar için yurt dışında bulunduğundan bize Chicago'dan ülkesine dönerken uğradı. Programı çok dolu.

Avustralya gerçekten de dünyanın Bodrum'u durumunda. Dr. Petros'a sorduğumuzda kıtanın ana çıkış merkezi olan Sidney'e bile uçakla 4.5 saatte gidilebildiğini anlattı. Perth'in tıp açısından başka bir önemi de, Helicobacter Pylori'nin, ülserle olan ilgisinin ilk gösterildiği yer olmasından geliyor. Tüm gastroenterologlar konuyu daha yakından bilirler.

Geçen yılın sonunda, sizlerin beğenisine sunduğumuz ''Jinekolojik ve Obstetrikal Cerrahi'' kitabımız, bir anda tüm kadın doğumcuların ilgi odağı oldu. Şu anda, Güneş Kitabevi çok satanlar listesinde ikinci sıraya çıkmış durumda. Okuyanlardan sıkça, hararetli teşekkür mesajları alıyoruz.

2005 yılında, Gazi kadın doğumdaki genç arkadaşlarımla birlikte iki cep kitabı çevirisini yayınladık. Bunlardan ilki: ''The Johns Hopkins Review of Gynecology & Obstetrics'' Nisan'da çıktı. Her konu, sorular şeklinde veriliyor. Daha sonra sorunun doğru cevabı ve nedenleri, yazarlarca irdeleniyor.

Eylül ayında House Officer serisinden ''Obstetrik & Jinekoloji'' kitabının 4. baskısının çevirisini çıkardık. İki kitapta cebe sığıyor. En son bilgileri yoğunlaştırılmış haliyle okuyucuya ulaştırıyor. Şimdiye kadar bir ders kitabı çıkarmadığım için kendi fakültemde ve başka platformlarda, sizlerden eleştiriler alırdım. Son iki kitapla, bu eleştirilere bir miktar yanıt verebildiğimi düşünüyorum. Çeviri serisinden olarak sırada, ''Mayo Clinic Guide to Self Care'' adlı kitap var. Bir aksilik çıkmazsa yıl sonunda yayınlamış olacağız.

''Ürojinekoloji ve Pelvik Taban Bozuklukları'' adlı kitabımız henüz yazım ve dizgi aşamasında. Gelecek yıl sizlerin hizmetine sunmayı planlıyoruz.

Tüm kadın doğum hekimlerinin ana derneği olan, Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği'nin, 16-21 Mayıs 2006'da Antalya'da gerçekleştirmeyi planladığı '5. Ulusal Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi'nin hazırlıkları olanca hızıyla devam ediyor. Şimdiden pek çok uluslararası katılımcının bağlantıları yapıldı. Yine çok salonda, yine dopdolu bir kongre yaşayacağız. Sizlerin yoğun katkılarıyla son kongremize 1200'ün üzerinde bir katılım olmuş idi. Gelecek kongrede iki binli rakamları bulacağımızdan kuşkunuz olmasın. Başta genel başkanımız, sevgili kardeşim, Prof.Dr. Tıraş ve tüm ekip, kongreye iddialı bir şekilde hazırlanıyoruz.

Derneğimizin dergisi olan 'Uzmanlık Sonrası Eğitim ve Güncel Gelişmeler Dergisi'nin son sayısı temmuz ayında çıktı. Editörlük görevini üstlenen genç arkadaşımız, Doç.Dr. Hulusi Zeyneloğlu büyük bir özveriyle dergiyi ciddi bir araştırma dergisi konumuna getirdi. Kendisi ve birlikte çalışan genç ekibini kutluyoruz. Hasta onam formları çıktı. Derneğin www.tjod.org adresinden temin edebilirsiniz.

Arkadaşlar, şimdiye kadar yapılanlar ve bir kısmından yukarıda bahsettiğim, ileride yapmayı planladığımız işler ve hedeflerimiz, tamamen ülkemiz insanı ve özellikle siz meslektaşlarımız içindir. Şimdiye kadar gerçekleştirdiklerimiz, ileride yapacaklarımızın somut birer garantisidir.

Bizler her türlü eleştiriye açığız.

Eleştirilerinizi, yapılması gerekenleri ve görmeyi arzu ettiklerinizi lütfen bize bildirin. Hem ne demişler: ''Hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa''. Ancak bu şekilde bir yerlere varabiliriz.

Saygılarımla.


Prof.Dr. Haldun GÜNER

Editör