E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 2001 - Volume 11 - Issue 5

Open Access

Peer Reviewed

EDITORIALS
2122 Viewed

Editorials
Sayı Editöründen


Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
Değerli meslektaşlarım,

2001 yılını dergimiz açısından yine dopdolu yaşıyoruz. Her sayımız, her zaman olduğu gibi baskısından dizgisine kadar sizler için titizlikle hazırlanıyor, her aşamasında tekrar tekrar kontrolden geçiriliyor, zaman zaman bu titizlik yüzünden aramızda ciddi tartışmalar bile oluyor. Hep daha mükemmel bir dergi çıkarabilme kaygısı içimizde yer ettiğinden! Buna rağmen yine de bazı şeyler istenilmeden gözden kaçabiliyor, bazı hatalar olabiliyor. Buna dünyanın en büyük yayın kuruluşlarında bile zaman zaman rastlamak mümkün.

Dergimize gelen makalelerin giderek artması, yılda standart dört sayı yerine ilk defa bu yıl altı sayı çıkarmamızı gerektirmiş, bu nedenle de bu yıl sizlere altı sayı olarak hitap ediyoruz. Takdir edeceğiniz gibi, bu dergimiz açısından da kıvanç verici bir durum olup, hepimizi çok sevindirmiştir. Bizlere ek yük getirmesine rağmen bu yükten asla gocunmuyoruz, tersine hepimiz, dizgicilerden, sekreterlere, sonuçta tüm çalışanlara kadar ileri derecede motive oluyoruz. Bizler açısından bu olumlu gelişmelere karşılık, genelde tüm ülke bazında araştırmalarda ve yayınlanan makalelerde giderek bir azalma dikkati çekmektedir. Doğal olarak son ekonomik kriz nedeniyle araştırmalar için kullanılan kaynaklarda bir azalma söz konusudur. Ancak araştırma ve yayıncılıkta olan kalitatif ve kantitatif düşmenin tek nedeni olarak kaynak azalmasını göstermek yeterli değildir. Üniversitelere, Tübitak'a ve DPT'ye gönderilen projelerde bile giderek azalma görülmektedir. Genç meslektaşlarımızın daha çok maddi kaygıları ön plana almalarını bir yere kadar normal karşılaşabiliriz. Ancak özellikle üniversiteler ve eğitim hastanelerinde görev yapan meslektaşlarımızın orada bulunmalarının en büyük nedeninin bilimsel araştırmalar olduğunu bir kere daha hatırlatmakta yarar görüyoruz. Yoksa çalıştığımız fakülte, ya da eğitim hastanesinin, normal bir sağlık kuruluşundan hiçbir farkı kalmaz. Aslında hizmet hastanelerinden bile araştırma ve yayın bekliyoruz.

Arkadaşlar, edindiğimiz ünvanların arkasında küçülmemek, ülkemiz, insanımız için, bilimsel çalışmalara özellikle giderek daha fazla önem vermek durumundayız. Bu çalışmalar sonucunda ortaya konulacak olan yeni veriler ışığında, hastalarımızı daha güncel yöntemlerle tedavi etme dışında, daha kısa yatak işgali ve daha ucuza tedavi imkanlarına kavuşmamız ekonomik açıdan da çok arzuladığımız durumdur. Daha çok araştırma, daha çok yayın ülkemizin bilimsel düzeyinin yükselmesine ve diğer ülkeler arasında itibarımızın artmasına neden olacaktır. Gelecek sayıda buluşmak üzere, saygılarımla.

Prof.Dr.Haldun GÜNER

Editör