E-ISSN: 2619-9467

Contents    Cover    Publication Date: 16 Oct 2015
Year 2015 - Volume 25 - Issue 4

Open Access

Peer Reviewed

REVIEW
1938 Viewed1063 Downloaded

Sleep Abnormalities in Pregnancy: Review
Gebelikte Uyku Bozuklukları

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 2015;25(4):250-7
DOI: 10.5336/gynobstet.2014-40269
Article Language: EN
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ABSTRACT
Pregnancy and sleep disorders are strongly correlated. Sleep disorders commonly experienced in pregnancy include insomnia, restless legs syndrome, excessive daytime sleepiness and sleep disordered breathing, for example sleep apnea. Causes can be physical discomfort, hormonal changes, alterations in respiratory physiology and psychological and emotional upheaval. Incidence of the different types of sleep disorders varies depending on pregnancy trimester. The first trimester is associated with excessive daytime sleepiness, although this can continue throughout pregnancy. Physical factors such as nausea and vomiting and hormonal changes are important causes. By the second trimester, hormonal changes are stabilising but women may still suffer sleep problems due to enlarged abdomen causing low back pain, abrupt fetal movements, heartburn and nocturia. In the third trimester, the majority of women suffer from sleep problems. Incidence of insomnia and restless legs syndrome reach their maximum. Sleep disordered breathing issues including sleep apnea, snoring and hypoventilation are also more common, influenced by rising progesterone levels, disordered and periodic breathing, excessive weight gain and altered neck circumference. Sleep disorders in pregnancy have been associated with adverse maternal and fetal outcomes. Treatment options include improving sleep hygiene, exercise, positional therapy, continuous positive airway pressure, behavioural therapies and, where the sleep disorders are refractory to these types of interventions, short-term pharmacological treatment with suitable hypnotics. Postpartum, many of the pregnancy-associated sleep disorders resolve, however many women continue to experience excessive daytime sleepiness and both pre- and post-partum sleep disorders have been linked to incidence of post-natal depression.
ÖZET
Gebelik ve uyku bozuklukları arasında kuvvetli bir ilişki vardır. Gebelikte sıklıkla yaşanan uyku bozuklukları insomnia, huzursuz bacak sendromu, gündüz aşırı uyku hali ve uyku apnesi gibi uykuda nefes bozukluklarıdır. Nedenleri fiziksel rahatsızlık, hormonal değişiklikler, solunum fizyolojisindeki değişimler, psikolojik ve duygusal sarsıntılardır. Çeşitli tipteki uyku bozukluklarının insidansı trimesterlere göre değişiklik göstermektedir. İlk trimester gündüz aşırı uyku hali ile ilişkilidir, ancak bu durum gebelik boyunca devam edebilir. Bulantı kusma gibi fiziksel faktörler ve hormonal değişiklikler önemli nedenlerdir. İkinci trimesterle birlikte hormonal değişiklikler stabilize olur fakat kadınlar, genişlemiş karnın neden olduğu sırt ağrısına, ani fetüs hareketlerine, mide yanması ve noktüriye bağlı olarak, uyku problemlerinden hala şikayetçi olabilirler. Üçüncü trimesterde kadınların büyük çoğunluğu uyku problemleri yaşayabilirler. İnsomnia ve huzursuz bacak sendromu insidansı maksimum seviyeye ulaşır. Yükselen progesteron düzeyleri, düzensiz ve periyodik solunum, aşırı kilo alımı ve değişmiş boyun çevresinden etkilenen, uyku apnesi, horlama ve hipoventilasyon dahil olmak üzere uyku solunum bozukluğu sorunları da daha sık görülür. Gebelikte uyku bozuklukları olumsuz maternal ve fetal sonuçlar ile ilişkilendirilmiştir. Tedavi seçenekleri uyku hijyeni, egzersiz, pozisyonel terapi, sürekli pozitif hava yolu basıncı, davranışsal terapiler ve bu tür önerilere cevap vermeyen uyku bozukluklarında uygun hipnotiklerle kısa süreli farmakolojik tedavi uygulamasını içerir. Doğum sonrası, hamilelik kaynaklı bir çok uyku bozukluğu ortadan kalkar, fakat bir çok kadın gündüz aşırı uyku hali sorunu yaşamaya devam eder, doğum öncesi ve sonrası uyku bozuklukları doğum sonrası depresyonla ilişkilendirilmiştir.