E-ISSN: 2619-9467

Cover    
Year 1991 - Volume 1 - Issue 2

Open Access

Peer Reviewed

ARTICLES
2124 Viewed746 Downloaded

Stapler Cesarean Section
Stapler ile Sezaryen Operasyonu

Full Text PDF  
Turkiye Klinikleri J Gynecol Obst. 1991;1(2):107-12

Article Language: TR
Copyright Ⓒ 2020 by Türkiye Klinikleri. This is an open access article under the CC BY-NC-ND license (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/)
ÖZET
Bu çalışma, Ankara Numune Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 1-31 Aralık 1989 tarihleri arasında sezaryen ile doğum yapan 12 vaka üzerinde yapıldı. Bunlardan 5 tanesine "Auto-Suture Poly CS-57 Surgical Stapler" uygulanırken kalan 7'si konvansiyonel sezaryen tekniği ile opere edildi. Stapler uygulaması ile konvansiyonel tekniğe göre, operasyon süresinin kısaldığı, postoperatif hemoglobin düzeyinde daha az düşme olduğu, hastanede kalma süresinin azaldığı saptandı. İnsizyon-ekstraksiyon süresi ve yenidoğan apgarları açısından ise, bu iki teknik arasında anlamlı bir fark tesbit edilmedi.
ABSTRACT
In this study, include 12 patients who had done cesarean section between 1-31 December 1989 Ankara Numune Hospital Gynecology and Obstetrics Clinics. 5 of them have been operated "Auto-Suture Poly CS-57 Surgical Stapler" and 7 conventional cesarean section technique. According to conventional technique with stapler application, we have determined operation duration has shortened, postoperative haemoglobin has decreased less and hospitalisation has shortened. We haven't found any important difference between incision-extraction duration and apgar scores of the newborns.